Zupa ze świeżych ogórków
przepis:
2 długie ogórki
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 cebula
pół pęczka koperku
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
mąka do zagęszczenia zupy
1/4 szklanki śmietany 30%
1 łyżka oleju
Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Ogórki obrać, pokroić w kostkę.
Cebule pokroić w kostkę, czosnek i koperek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, czosnek i koperek, dodać ziemniaki i ogórki. Chwilę podsmażyć, a następnie dodać do bulionu i gotować do miękkości.
Zupę zmiksować w blenderze, zagęścić mąką , dodać śmietankę i doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podawać z grzankami.