Zupa z ziemniakami, szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim
Piękna, zielona, wiosenna zupa. Delikatniejsza niż klasyczna czosnkowa. można ją zmiksować i wtedy będzie gładka jak ta na zdjęciach, lub tylko lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Druga wersja równie smaczna jak pierwsza, idealna dla tych, którzy za zupami kremami nie przepadają.
Składniki
ok 30g liści czosnku niedźwiedziego
100 g szpinaku
360 g ziemniaków, pokrojone w kostkę
1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
5 -6 ząbków czosnku
20 g masła
600 ml wywaru warzywnego lub z kurczaka
250 ml mleka
Świeżo zmielony pieprz i sól morska
do podania grzankami (opcjonalnie)
Przygotowanie
Umyć liście czosnku i szpinak. Liście czosnku pokroić w paski. Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę.
Rozpuść masło na patelni, dodać cebulę i ziemniaki, podsmażać przez parę minut - 5 -7 aż lekko zmiękną ale nie zrobią się brązowe. Wywar wlać do garnka a następnie dodać do niego ząbki czosnku oraz cebulę z ziemniakami z patelni (można też wszystko gotować na patelni)
Doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
Dodać liście czosnku niedźwiedziego (zachowując kilka do dekoracji) i szpinak. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
Zupę lekko przestudzić a następnie zmiksować blenderem lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Dodać mleko, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską.
Podgrzać, ale już nie gotować.
Podawać w ogrzanych talerzach, posypane chrupiącymi grzankami i posiekanymi liśćmi czosnku. Smacznego!
Składniki
ok 30g liści czosnku niedźwiedziego
100 g szpinaku
360 g ziemniaków, pokrojone w kostkę
1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
5 -6 ząbków czosnku
20 g masła
600 ml wywaru warzywnego lub z kurczaka
250 ml mleka
Świeżo zmielony pieprz i sól morska
do podania grzankami (opcjonalnie)
Przygotowanie
Umyć liście czosnku i szpinak. Liście czosnku pokroić w paski. Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę.
Rozpuść masło na patelni, dodać cebulę i ziemniaki, podsmażać przez parę minut - 5 -7 aż lekko zmiękną ale nie zrobią się brązowe. Wywar wlać do garnka a następnie dodać do niego ząbki czosnku oraz cebulę z ziemniakami z patelni (można też wszystko gotować na patelni)
Doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
Dodać liście czosnku niedźwiedziego (zachowując kilka do dekoracji) i szpinak. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
Zupę lekko przestudzić a następnie zmiksować blenderem lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Dodać mleko, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską.
Podgrzać, ale już nie gotować.
Podawać w ogrzanych talerzach, posypane chrupiącymi grzankami i posiekanymi liśćmi czosnku. Smacznego!