Zupa z zielonych warzyw z pistacjami

Wiosna za oknem, to i w kuchni się zazieleniło. Zielone szparagi, koktajle, smoothies, sałatki i zupy. Jest w czym wybierać. Mimo pięknej pogody zdecydowałam się na zieloną zupę. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, lub dodać do niej trochę mięsiwa. Warto pamiętać, że zielone warzywa uznawane są za najzdrowsze. Zawierają mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, kwas foliowy, a także żelazo i magnez. Są także cennym źródłem błonnika, chlorofilu i przeciwutleniaczy. Najlepiej jeść je na surowo, bo wtedy zachowują wszystkie swoje wartościowe składniki, a gotowane potrawy warto wzbogacać świeżą zieleniną, ziołami lub kiełkami.

Zdjęcie - Zupa z zielonych warzyw z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
1 brokuł
1 cukinia
1 por
1 garść liści szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g mielonego mięsa
2 łyżki oleju
1,5 litra bulionu
pistacje do dekoracji
sól
pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojony por (białą i zieloną część). Warzywa smażymy przez chwilę, często mieszając, po czym dodajemy mięso mielone i dalej smażymy mieszając. Po około 10 minutach dodajemy pozostałe składniki: pokrojony w małe kawałki brokuł i cukinię oraz liście szpinaku. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Zupę miksujemy na krem i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy posypaną posiekanymi pistacjami.
Zdjęcie - Zupa z zielonych warzyw z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa z zielonych warzyw z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa z zielonych warzyw z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Wytrawne muffiny dyniowe

Wytrawne muffiny dyniowe

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Jesienna pieczeń z dynią i porem

Jesienna pieczeń z dynią i por…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka shirazi z granatem

Sałatka shirazi z granatem

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z dyni i gruszki  z orzechami

Sałatka z dyni i gruszki z or…

figmara figmara
figowe smaki

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ekspresowe mini pączki dyniowe
1

Ekspresowe mini pączki dyniowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Zupa  z rukoli i ziemniaków z fasolą Jaś

Zupa z rukoli i ziemniaków z…

figmara figmara
figowe smaki

Zupa szpinakowa z miętą

Zupa szpinakowa z miętą

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pasta z ciecierzycy i groszku

Pasta z ciecierzycy i groszku

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Makaron ryżowy z kurczakiem
2

Makaron ryżowy z kurczakiem

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem

Sałatka z czarną soczewicą, cu…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Zielone smoothie arbuz+pomarańcza + szpinak
1

Zielone smoothie arbuz+pomarań…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny