Zupa z zielonych warzyw z pistacjami

Wiosna za oknem, to i w kuchni się zazieleniło. Zielone szparagi, koktajle, smoothies, sałatki i zupy. Jest w czym wybierać. Mimo pięknej pogody zdecydowałam się na zieloną zupę. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, lub dodać do niej trochę mięsiwa. Warto pamiętać, że zielone warzywa uznawane są za najzdrowsze. Zawierają mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, kwas foliowy, a także żelazo i magnez. Są także cennym źródłem błonnika, chlorofilu i przeciwutleniaczy. Najlepiej jeść je na surowo, bo wtedy zachowują wszystkie swoje wartościowe składniki, a gotowane potrawy warto wzbogacać świeżą zieleniną, ziołami lub kiełkami.

Zdjęcie - Zupa z zielonych warzyw z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
1 brokuł
1 cukinia
1 por
1 garść liści szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g mielonego mięsa
2 łyżki oleju
1,5 litra bulionu
pistacje do dekoracji
sól
pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojony por (białą i zieloną część). Warzywa smażymy przez chwilę, często mieszając, po czym dodajemy mięso mielone i dalej smażymy mieszając. Po około 10 minutach dodajemy pozostałe składniki: pokrojony w małe kawałki brokuł i cukinię oraz liście szpinaku. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Zupę miksujemy na krem i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy posypaną posiekanymi pistacjami.
Zdjęcie - Zupa z zielonych warzyw z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa z zielonych warzyw z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa z zielonych warzyw z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Gołąbki zawijane w liście czosnku niedźwiedziego

Gołąbki zawijane w liście czos…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Quiche z zielonymi liśćmi i cheddarem. Życie na zielono!
1

Quiche z zielonymi liśćmi i ch…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem
4

Młoda kapusta zasmażana z bocz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kotleciki siekane z młoda kapustą

Kotleciki siekane z młoda kapu…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Botwinka z jajkiem i ziemniakami
1

Botwinka z jajkiem i ziemniaka…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Gnocchi z wiosennym zielskiem, pieczarkami i pesto. Z ogrodu na talerz!
1

Gnocchi z wiosennym zielskiem,…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Shorba Ads - zupa z soczewicą - kuchnia egipska
1

Shorba Ads - zupa z soczewicą…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Wegański mus czekoladowy

Wegański mus czekoladowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta grzybowa z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem Gruyère

Tarta grzybowa z kurczakiem, s…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Boczniaki w cieście naleśnikowym

Boczniaki w cieście naleśnikow…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Orzechowe babeczki

Orzechowe babeczki

montka montka
cukierenka

Espresso brownie – kawowe ciasto brownie
1

Espresso brownie – kawowe cias…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy