Zupa z zielonych szparagów i groszku
Sezon szparagowy najwyższy czas rozpocząć:-) Zachęcam do skosztowania zupy zielonej z dodatkiem szparagów, groszku i pietruszki. Inspirację do jej zrobienia znalazłam w książce Roberta Sowy "Życie kocha jeść". Ekspresowa wręcz receptura, a smak ...Musicie sami ocenić;-)!
Składniki:
- 600 g zielonych szparagów,
- 400 g mrożonego zielonego groszku,
- 2 cebule ( w oryginale były 4 szalotki),
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki masła,
- 2 litry bulionu warzywnego,
- 1 mała śmietana 22%,
- sól i biały pieprz.
Przygotowanie:
Odkroić zdrewniałe końcówki szparagów i obrać je ( tak jak tutaj ). Na maśle podsmażyć cebulę,dodać groszek i pokrojone szparagi. Wlać bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie - około 20 minut. Następnie dodać posiekana natkę pietruszki, przyprawy i całość zmiksować. Jeśli będą wyczuwalne zdrewniałe kawałki to przetrzeć zupę przez sito. Ponownie zagotować, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Udekorować przed podaniem kleksem śmietany i natką pietruszki.
Dodane do akcji: