Zupa z zielonych szparagów i groszku

Zupa z zielonych szparagów i groszku

Zdjęcie - Zupa z zielonych szparagów i groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa z zielonych szparagów i groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sezon szparagowy najwyższy czas rozpocząć:-) Zachęcam do skosztowania zupy zielonej z dodatkiem szparagów, groszku i pietruszki. Inspirację do jej zrobienia znalazłam w książce Roberta Sowy "Życie kocha jeść". Ekspresowa wręcz receptura, a smak ...Musicie sami ocenić;-)!
Zdjęcie - Zupa z zielonych szparagów i groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 600 g zielonych szparagów,
  • 400 g mrożonego zielonego groszku,
  • 2 cebule ( w oryginale były 4 szalotki),
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 1 mała śmietana 22%,
  • sól i biały pieprz.

Przygotowanie:

Odkroić zdrewniałe końcówki szparagów i obrać je ( tak jak tutaj ). Na maśle podsmażyć cebulę,dodać groszek i pokrojone szparagi. Wlać bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie - około 20 minut. Następnie dodać posiekana natkę pietruszki, przyprawy i całość zmiksować. Jeśli będą wyczuwalne zdrewniałe kawałki to przetrzeć zupę przez sito. Ponownie zagotować, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Udekorować przed podaniem kleksem śmietany i natką pietruszki.
Zdjęcie - Zupa z zielonych szparagów i groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa z zielonych szparagów i groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dodane do akcji:


Zdjęcie - Zupa z zielonych szparagów i groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów