Zupa z suszonych borowików z wołowymi klopsikami

Zupa z suszonych borowików z wołowymi klopsikami

Zdjęcie - Zupa z suszonych borowików z wołowymi klopsikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa z suszonych borowików z wołowymi klopsikami

Bardzo aromatyczna zupa, przygotowana z suszonych grzybów uwodzi aromatem i smakiem. Zupa jest pożywna dzięki pysznym wołowym klopsikom. W zupie znalazły się warzywa, które przesmażyłem na oleju Kujawskim 3 ziarna. Jest to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i gotowania. Kujawski 3 ziarna jest zdrowym olejem do smażenia. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz witaminy E i K.

Olej dostępny jest w szklanej butelce, która jest bardziej ekologiczną alternatywą dla tradycyjnych butelek PET.

Składniki na zupę z suszonych borowików z wołowymi klopsikami:

  • 400 g mięsa wołowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 50 g suszonych borowików
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 litr wody
  • 3 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • sól
  • pieprz

 

Jak przygotować zupę z suszonych borowików z wołowymi klopsikami?

Mięso wołowe mielimy, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie chilli. Dodajemy jajko i bułkę tartą, mieszamy i formujemy małe klopsiki.

Suszone borowiki dokładnie myjemy, namaczamy na noc w zimnej wodzie. W garnku z grubym dnem szklimy na rozgrzanym oleju Kujawskim 3 ziarna pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki marchewki, pokrojony seler naciowy i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszystko chwilę smażymy. Dolewamy wodę oraz pozostałą wodę z moczenia grzybów. Dodajemy namoczone, suszone grzyby pokrojone na mniejsze kawałki i przyprawy.

Zupę gotujemy przez około 20 minut.

Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w małej ilości wody i gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilkę. Wrzucamy klopsiki, gotujemy wszystko około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę z suszonych borowików z wołowymi klopsikami nalewamy do miseczek, sypiemy posiekaną natką zielonej pietruszki.

 

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 2 dni (z namaczeniem grzybów)
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów