Zupa z suszonych borowików z wołowymi klopsikami
Zupa z suszonych borowików z wołowymi klopsikami
Bardzo aromatyczna zupa, przygotowana z suszonych grzybów uwodzi aromatem i smakiem. Zupa jest pożywna dzięki pysznym wołowym klopsikom. W zupie znalazły się warzywa, które przesmażyłem na oleju Kujawskim 3 ziarna. Jest to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i gotowania. Kujawski 3 ziarna jest zdrowym olejem do smażenia. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz witaminy E i K.
Olej dostępny jest w szklanej butelce, która jest bardziej ekologiczną alternatywą dla tradycyjnych butelek PET.
Składniki na zupę z suszonych borowików z wołowymi klopsikami:
- 400 g mięsa wołowego
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 50 g suszonych borowików
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 litr wody
- 3 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
- sól
- pieprz
Jak przygotować zupę z suszonych borowików z wołowymi klopsikami?
Mięso wołowe mielimy, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie chilli. Dodajemy jajko i bułkę tartą, mieszamy i formujemy małe klopsiki.
Suszone borowiki dokładnie myjemy, namaczamy na noc w zimnej wodzie. W garnku z grubym dnem szklimy na rozgrzanym oleju Kujawskim 3 ziarna pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki marchewki, pokrojony seler naciowy i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszystko chwilę smażymy. Dolewamy wodę oraz pozostałą wodę z moczenia grzybów. Dodajemy namoczone, suszone grzyby pokrojone na mniejsze kawałki i przyprawy.
Zupę gotujemy przez około 20 minut.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w małej ilości wody i gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilkę. Wrzucamy klopsiki, gotujemy wszystko około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę z suszonych borowików z wołowymi klopsikami nalewamy do miseczek, sypiemy posiekaną natką zielonej pietruszki.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 2 dni (z namaczeniem grzybów)
Stopień trudności: średnio trudne