Zupa z soczewicą w stylu azjatyckim
Bardzo esencjonalna, zdrowa i pożywna zupa w stylu azjatyckim z mielonym mięsem, warzywami i czerwoną soczewicą. Do zup tego typu, możesz wykorzystać resztki warzyw z lodówki, czy zamrażarki. Zupa z soczewicą i mielonym mięsem, doskonale zaspokoi głód i przyjemnie rozgrzeje w chłodne, zimowe popołudnie 🙂
Składniki na zupę z soczewicą w azjatyckim stylu:
- 2 – 2,5 litra wody lub bulionu
- 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 marchewka starta na dużych oczkach
- 1 cebula drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 350 g. mielonego mięsa ( u mnie z szynki )
- 200 g różyczek kalafiora ( u mnie mrożony )
- 1/2 łyżeczka kurkumy i duża szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml. słodkiej śmietanki lub 2 łyżki śmietanki kokosowej
- olej do smażenia
- świeżo posiekana pietruszka
Jak wykonać zupę z soczewicą w stylu azjatyckim?
Na dnie dużego garnka rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, chwilę smaż mieszając. Po chwili, dodaj mięso. Wszystko smaż mieszając, aż mięso zmieni kolor, a cebula zmięknie.
Dodaj startą marchewkę, pomieszaj i chwilę podgrzewaj. Dolej połowę gorącej wody lub bulionu, dorzuć soczewicę. Całość gotuj pod przykryciem, około 15 minut.
Dolej resztę gorącej wody i dodaj ziemniaki, gotuj kolejne 15 minut, pod koniec gotowania dodaj kalafior. Kiedy warzywa będą miękkie, dopraw zupę do smaku, dodaj śmietankę i pietruszkę. Zagotuj, od razu podawaj 🙂
Smacznego 🙂
Uwagi – U mnie soczewica gotowała się dłużej, rozpadła się i zagęściła zupę. Jeżeli nie lubisz rozgotowanej soczewicy, dodaj ją na 15 minut, przed końcem gotowania.