Zupa z soczewicą w stylu azjatyckim

Zupa z soczewicą w stylu azjatyckim

Bardzo esencjonalna, zdrowa i pożywna zupa w stylu azjatyckim z mielonym mięsem, warzywami i czerwoną soczewicą. Do zup tego typu, możesz wykorzystać resztki warzyw z lodówki, czy zamrażarki. Zupa z soczewicą i mielonym mięsem, doskonale zaspokoi głód i przyjemnie rozgrzeje w chłodne, zimowe popołudnie 🙂

Zdjęcie - Zupa z soczewicą w stylu azjatyckim - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na zupę z soczewicą w azjatyckim stylu:

  • 2 – 2,5 litra wody lub bulionu
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka starta na dużych oczkach
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 350 g. mielonego mięsa ( u mnie z szynki )
  • 200 g różyczek kalafiora ( u mnie mrożony )
  • 1/2 łyżeczka kurkumy i duża szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml. słodkiej śmietanki lub 2 łyżki śmietanki kokosowej
  • olej do smażenia
  • świeżo posiekana pietruszka

Jak wykonać zupę z soczewicą w stylu azjatyckim?

Na dnie dużego garnka rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, chwilę smaż mieszając. Po chwili, dodaj mięso. Wszystko smaż mieszając, aż mięso zmieni kolor, a cebula zmięknie.

Dodaj startą marchewkę, pomieszaj i chwilę podgrzewaj. Dolej połowę gorącej wody lub bulionu, dorzuć soczewicę. Całość gotuj pod przykryciem, około 15 minut.

Dolej resztę gorącej wody i dodaj ziemniaki, gotuj kolejne 15 minut, pod koniec gotowania dodaj kalafior. Kiedy warzywa będą miękkie, dopraw zupę do smaku, dodaj śmietankę i pietruszkę. Zagotuj, od razu podawaj 🙂

Smacznego 🙂

Uwagi – U mnie soczewica gotowała się dłużej, rozpadła się i zagęściła zupę. Jeżeli nie lubisz rozgotowanej soczewicy, dodaj ją na 15 minut, przed końcem gotowania.

Zdjęcie - Zupa z soczewicą w stylu azjatyckim - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów