Zupa z pieczonych buraków z gruszką i imbirem

Zupa z pieczonych buraków z gruszką i imbirem
Zdjęcie - Zupa z pieczonych buraków z gruszką i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z pieczonych buraków z gruszką i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z pieczonych buraków z gruszką i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 450 g średnich buraków, umytych
  • 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 1 łodyga selera, posiekana w kostkę
  • 2 dojrzałe gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki oleju Kujawski z bazylią
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • ½ szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka świeżego imbiru, startego na tarce
  • sól i pieprz
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany do podania
  • sól i pieprz ½ szklanki kwaśnej śmietany do podania świeży tymianek i posiekane orzechy włoskie do podania
Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zawiń buraki w folię aluminiową i piecz przez około godzinę, do miękkości. Wyjmij z piekarnika, obierz je ze skórki i pokrój na 1 cm kostkę.


W średnim rondlu, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę wraz z selerem i smaż, często mieszając, około 10 min, do lekkiego zarumienienia. Następnie wmieszaj gruszki, imbir i buraki.


Smaż przez około 7 min, mieszając od czasu do czasu, następnie dodaj bulion, liść laurowy i gałązkę tymianku. Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez około 25 min, do miękkości warzyw.


Po tym czasie wyjmij i wyrzuć liście laurowe, wlej śmietankę i zmiksuj zupę blenderem, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Lekko podgrzej zupę, wyłóż do miseczek i połóż na wierzchu po łyżce śmietany. Posyp tymiankiem i orzechami.



Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Kategorie przepisów