Zupa z pastą miso, makaronem soba, grzybami shimeji i jajkiem nitamago
Ostatnio podczas zakupów w popularnym dyskoncie odkryłem na półce oryginalnie wyglądające grzyby shimeji. Oczywiście od razu wylądowały one w koszyku, jak na łasego na nowości kucharza przystało. Później przeleżały w lodówce kilka dni, zanim zadecydowałem, co z nimi zrobić, aż doznałem olśnienia. Przypomniał mi się genialny w swojej prostocie przepis Michała Gniłki na ekspresową zupę z pastą miso, makaronem soba i grzybami enoki. Podmieniłem tylko rodzaj grzybów i wzbogaciłem danie o marynowane jajko nitamago, o którym Wam ostatnio pisałem. W ten sposób powstało pyszne i treściwe danie, wprost stworzone na deszczowe dni, które można przygotować w 15 minut! A jeśli kochacie zupy z pastą miso, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was!
Grzyby shimeji wystarczy podsmażyć na oleju sezamowym z odrobiną czosnku, w trakcie gotowania makaronu gryczanego. Następnie zalewamy je wodą, dodajemy miso, sos sojowy i gotowe. Zostaje tylko odrobina szczypiorku oraz prażonego sezamu dla dekoracji i rozgrzewające danie gotowe. Zupę można podawać!
PS. Jeśli nie uda Wam się zdobyć grzybów shimeji, to łatwiejsze do upolowania boczniaki również sprawdzą się tutaj znakomicie. Należy je tylko pokroić na mniejsze kawałki i nieco dłużej podsmażyć.
Zupa z pastą miso, makaronem soba, grzybami shimeji i jajkiem nitamago
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
- 200 g gryczanego makaronu soba
- 500 ml wody
- ok. 250 g grzybów shimeji (można użyć również grzybów enoki lub boczniaków)
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki pasty miso dobrej jakości
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka prażonego sezamu
- garść posiekanego szczypiorku (tylko biała i jasnozielona część)
- sól
- 2 marynowane jajka nitamago (z tego przepisu)
PRZYGOTOWANIE
- Makaron soba ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotuj zupę.
- Grzyby shimeji oczyść, odkrój grzybnię, jeśli posiadają i podziel na fragmenty. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, wrzuć posiekany czosnek, a po chwili grzyby. Podsmaż do złotego koloru.
- Kolejno wlej wodę i zagotuj. Patelnię zestaw z ognia. Pasę miso rozrób w odrobinie wody i wlej na patelnię. Dodaj sos sojowy i całość wymieszaj. Zupy już nie gotuj.
- Makaron soba przełóż do dwóch miseczek i wlej przygotowany bulion grzybowy. Zupę posyp szczypiorkiem oraz prażonym sezamem i podawaj z przekrojonym jajkiem nitamago.
*Inspiracją był przepis Michała Gniłki z kanału WegeTuba.