Zupa z kapusty pekińskiej z botwinką

Zupa z kapusty pekińskiej z botwinką

 

Zdjęcie - Zupa z kapusty pekińskiej z botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZupę można podać na wiele sposobów. Mięsożercy ze smażonym boczkiem, wegetarianie z jajkiem i śmietanką, a weganie z ciecierzycą.

 

Ziemniaki można dodać pokrojone do zupy i ugotować lub tłuczone podane na osobnym talerzu z ziołami. Lub bez ziemniaków, jeśli ktoś unika węgli:)

Składniki na zupę z kapusty pekińskiej z botwinką:

  • 500 g kapusty pekińskiej poszatkowanej (idealna byłaby purpurowa)
  • 1 pęczek botwinki
  • szklanka mrożonej fasolki
  • marchewka pocięta w talarki
  • cebula czerwona
  • łodyga lub dwie selera naciowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • liście laurowe kilka
  • ziele angielskie kilka
  • 1 ząbek czosnku
  • 600-700 ml bulionu
  • oliwa lub olej
  • sól i pieprz do smaku
  • ziemniaki (opcjonalnie do zupy lub tłuczone podane na osobnym talerzu)
  • jajka (opcjonalnie)

 

Jak przygotować zupę z kapusty pekińskiej z botwinką?

Warzywa obrać i pokroić w małe kawałki. Na oliwie podsmażyć marchew, cebulę, czosnek i seler naciowy. Po kilku minutach zalać bulionem i dodać przyprawy. Po 5 minutach dodać kapustę pekińską i łodygi botwinki. Potem fasolkę i gotować do15 minut. Na koniec dodać liście botwinki i sok z cytryny. Podawać z ziemniakami i jajkiem. Lub jako zupę wegańską bez dodatków.

 

 


Zdjęcie - Zupa z kapusty pekińskiej z botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów