Zupa z kapusty pekińskiej z botwinką
Zupę można podać na wiele sposobów. Mięsożercy ze smażonym boczkiem, wegetarianie z jajkiem i śmietanką, a weganie z ciecierzycą.
Ziemniaki można dodać pokrojone do zupy i ugotować lub tłuczone podane na osobnym talerzu z ziołami. Lub bez ziemniaków, jeśli ktoś unika węgli:)
Składniki na zupę z kapusty pekińskiej z botwinką:
- 500 g kapusty pekińskiej poszatkowanej (idealna byłaby purpurowa)
- 1 pęczek botwinki
- szklanka mrożonej fasolki
- marchewka pocięta w talarki
- cebula czerwona
- łodyga lub dwie selera naciowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- liście laurowe kilka
- ziele angielskie kilka
- 1 ząbek czosnku
- 600-700 ml bulionu
- oliwa lub olej
- sól i pieprz do smaku
- ziemniaki (opcjonalnie do zupy lub tłuczone podane na osobnym talerzu)
- jajka (opcjonalnie)
Jak przygotować zupę z kapusty pekińskiej z botwinką?
Warzywa obrać i pokroić w małe kawałki. Na oliwie podsmażyć marchew, cebulę, czosnek i seler naciowy. Po kilku minutach zalać bulionem i dodać przyprawy. Po 5 minutach dodać kapustę pekińską i łodygi botwinki. Potem fasolkę i gotować do15 minut. Na koniec dodać liście botwinki i sok z cytryny. Podawać z ziemniakami i jajkiem. Lub jako zupę wegańską bez dodatków.