Zupa z jarmużu i pieczonego kalafiora z chipsami z jarmużu

Zupa z jarmużu i pieczonego kalafiora z chipsami z
jarmużu
Zdjęcie - Zupa z jarmużu i pieczonego kalafiora z chipsami z
jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z jarmużu i pieczonego kalafiora z chipsami z
jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z jarmużu i pieczonego kalafiora z chipsami z
jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z jarmużu i pieczonego kalafiora z chipsami z
jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z jarmużu i pieczonego kalafiora z chipsami z
jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z jarmużu i pieczonego kalafiora z chipsami z
jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z jarmużu i pieczonego kalafiora z chipsami z
jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z jarmużu i pieczonego kalafiora z chipsami z
jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z jarmużu i pieczonego kalafiora z chipsami z
jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z jarmużu i pieczonego kalafiora z chipsami z
jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z jarmużu i pieczonego kalafiora z chipsami z
jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 l bulionu domowego
  • 1 kalafior
  • 250 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 200 g świeżego jarmużu
  • 3 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Kalafiora dzielimy na różyczki. Ziarna kuminu i ziela angielskiego miażdżymy w moździerzu, mieszamy z kurkumą, cynamonem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Przyprawiamy kalafiora mieszanką i skrapiamy olejem Kujawskim z ziołami. Pieczemy przez 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.


Od liści jarmużu odrywamy twarde łodygi. Odkładamy kilka liści na chipsy. Pozostałe liście rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, solimy i skrapiamy odrobiną Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią. Pieczemy przez ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.


Upieczone warzywa zalewamy gorącym bulionem oraz mlekiem kokosowym, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, miksujemy i przecieramy przez sito.


Chipsy:

Liście jarmużu smażymy kilka sekund na rozgrzanym oleju Kujawskim. Olej nie może być zbyt gorący, bo chipsy się spalą, kiedy tylko staną się lekko chrupkie. Gotowe chipsy przekładamy na ręcznik papierowy.


Zupę podajemy w miseczkach, na wierzchu układamy jarmużowe chipsy.


Porada:

Aby sprawdzić, czy olej do smażenia chipsów nie jest zbyt gorący, usmaż najpierw jeden liść jarmużu.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów