Zupa z jarmużem, ciecierzycą i chorizo

Zupa z jarmużem, ciecierzycą i chorizo



Kiedy za oknem panuje nieustający półmrok, a słońce szczędzi nam swojej energii, niezmiernie ważne staje się to co jemy, to za sprawą dobrze zbilansowanego pożywienia możemy doskonale uzupełnić luki w naszych zasobach energii i dobrego samopoczucie. Zdrowa, zielona zupa z kategorii superfood, bogata w polifenole dzięki liściom jarmużu, sycąca za sprawą ziemniaków i ciecierzycy, z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad, a gorący bulion z pewnością postawi nas na nogi. Przepis zaczerpnięty z książki Jamiego Olivera "Superfood na codzień".
Zdjęcie - Zupa z jarmużem, ciecierzycą i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 40 minut

1 cebula
2 ząbki czosnku
500 g ziemniaków
oliwa z oliwek
400 g ciecierzycy z puszki
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 gałązki świeżego tymianku
1 l bulionu warzywnego
3 liście laurowe
200 g świeżego jarmużu
100 g kiełbasy chorizo

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę i podsmażamy w garnku na oliwie, kiedy zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzoną ciecierzycę, gałązki tymianku i rozmarynu oraz liście laurowe, zalewamy całość bulionem i gotujemy pod przykryciem do czasu aż ziemniaki zmiękną 2. Chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy na suchej patelni, kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy całość do garnka z zupą 3. Jarmuż myjemy, odcinamy twarde łodygi, kroimy liście na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy i gotujemy ok 10 minut, doprawiamy w razie konieczności solę i pieprzem
Zdjęcie - Zupa z jarmużem, ciecierzycą i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa z jarmużem, ciecierzycą i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Kategorie przepisów