Zupa z dyni z kasztanowymi kluseczkami
Z książki Jamiego Olivera "15 minut w kuchni" wypróbowałam już kilka przepisów, ale nie udało mi się osiągnąć tego czasu ;) Chociaż właściwie za bardzo się nie starałam. W przypadku kremu z dyni z własnoręcznie robionymi kluseczkami z kasztanów i chrupiącym boczkiem 20 minut to całkiem satysfakcjonujący wynik. Danie jest naprawdę przepyszne - zupa wyrazista, a kluseczki al dente.
Zupa z dyni z kasztanowymi kluseczkami
- 1 cebula
- górna część dyni piżmowej (540g)
- 1 czerwona papryczka chili
- 20 listków szałwii
- 1 łyżka oliwy
- 1 puszka ciecierzycy
- sól, pieprz
- 100g pakowanych próżniowo kasztanów
- 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej + do podsypania
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 plasterków wędzonego boczku
- szczypta gałki muszkatołowej
1) W blenderze zmiksować cebulę, dynię piżmową ze skórą, ostrą papryczkę i połowę listków szałwii.
2) Przełożyć do dużego garnka z łyżką oliwy i podsmażyć.
3) Dodać ciecierzycę razem z zalewą i ok. 800 ml wody.
4) Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 10 minut.
5) W tym czasie w czystym blenderze zmiksować kasztany, mąkę i proszek do pieczenia.
6) Wlać 6 łyżek zimnej wody i miksować, aż powstanie zwarta masa.
7) Podzielić ją na pół, na podsypanym mąką blacie uformować wałki i pokroić na 2-centymetrowe kawałki.
8) W garnku zagotować wodę, wrzucić kluski i gotować na średni ogniu ok. 6 minut.
9) Zupę zmiksować na gładko blenderem.
10) Na patelni położyć kawałki boczku i smażyć, aż będzie chrupiący, pod koniec dodając resztę liścii szałwii.
11) Przełożyć kluseczki na patelnię, przemieszać i posypać odrobiną gałki muszkatołowej.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 375 kcal