Zupa z czerwonej papryki i buraka z dodatkiem koziego sera

Zupa z czerwonej papryki i buraka z dodatkiem koziego sera

Bardzo się staramy, żeby poczuć Święta, ale ciągle nam się to nie udaje. Byliśmy i na "Szopce Krakowskiej" w teatrze, bardzo świetnie zagranej. Robiliśmy domek, jego mieszkańców i choinkę z kartek książek do miasteczka wigilijnego, które będzie można podziwiać w Muzeum Etnograficznym na wystawie, do 09.01. Ba, ozdobiliśmy balkon światełkami. W domu stoi jodła od spodu obgryzana co prawda przez szczeniaka i ubrana od połowy, ale miła w dotyku i pachnąca. I co? I nic. Na obiad zupa z letnich propozycji Marthy Stewart ("Living") - z papryki i buraków.

Zdjęcie - Zupa z czerwonej papryki i buraka z dodatkiem koziego sera  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa z papryki czerwonej i buraka

oliwa z oliwek

1 cebula

3 czerwone papryki (ok. 3/4 kg)

0,5 kg buraków

3 i pół szklanki bulionu

szklanka wody

sok z cytryny do smaku

sól, pieprz

ok. 100 g miękkiego koziego sera

Na oliwie podsmażam posiekaną cebulę, aż będzie miękka. Następnie wsypuję pokrojone papryki oraz obrane i drobno pokrojone buraki. Mieszam. Wlewam bulion i wodę, gotuję pod przykryciem przez ok. godzinę.

Po przestudzeniu zupę miksuję.Doprawiam sokiem z cytryny, solą, pieprzem.

Podaję posypaną kozim serem.

Kategorie przepisów