Zupa z czerwonej papryki i buraka z dodatkiem koziego sera
Bardzo się staramy, żeby poczuć Święta, ale ciągle nam się to nie udaje. Byliśmy i na "Szopce Krakowskiej" w teatrze, bardzo świetnie zagranej. Robiliśmy domek, jego mieszkańców i choinkę z kartek książek do miasteczka wigilijnego, które będzie można podziwiać w Muzeum Etnograficznym na wystawie, do 09.01. Ba, ozdobiliśmy balkon światełkami. W domu stoi jodła od spodu obgryzana co prawda przez szczeniaka i ubrana od połowy, ale miła w dotyku i pachnąca. I co? I nic. Na obiad zupa z letnich propozycji Marthy Stewart ("Living") - z papryki i buraków.
Zupa z papryki czerwonej i buraka
oliwa z oliwek
1 cebula
3 czerwone papryki (ok. 3/4 kg)
0,5 kg buraków
3 i pół szklanki bulionu
szklanka wody
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz
ok. 100 g miękkiego koziego sera
Na oliwie podsmażam posiekaną cebulę, aż będzie miękka. Następnie wsypuję pokrojone papryki oraz obrane i drobno pokrojone buraki. Mieszam. Wlewam bulion i wodę, gotuję pod przykryciem przez ok. godzinę.
Po przestudzeniu zupę miksuję.Doprawiam sokiem z cytryny, solą, pieprzem.
Podaję posypaną kozim serem.