Zupa z czerwoną kapustą i burakami z octem jabłkowym z dymnym posmakiem


Zdjęcie - Zupa z czerwoną kapustą i burakami z octem jabłkowym z dymnym posmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Lubię zaglądać do szuflady lodówki tej z warzywami. Dziś znalazłam w niej buraka i czerwoną kapustę. Miałam puszkę fasoli i wyszła zupa pełna smaku zaprawiona koncentratem pomidorowy. Do tego posmak jabłkowego octu, odrobina jogurtu i grzanki z wypieczonego w domu chleba żytniego na zakwasie.


1/4 główki czerwonej kapusty
1 duży burak lub 2 małe
marchewka
cebula
3 ząbki czosnku
1 cm plaster selera
10 cm pora
2-3 ziemniaki
puszka fasoli
2-3 wędzone śliwki
liść laurowy
ziele angielskie 3 szt.
1 łyżeczka papryki wędzonej
sól i pieprz
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu jabłkowego
szczypta cukru
olej rzepakowy
lubczyk, natka i koperek



Warzywa obieramy, kapustę szatkujemy, buraki i seler tniemy w paseczki, marchewkę w pół talarki a ziemniaki i cebulę w kostkę. Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kilka gałązek lubczyku - zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy ziemniaki, sól. Gotujemy. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem i szklimy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy marchew, buraki oraz seler i por. Warzywa dusimy na średnim ogniu ok 10 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy zawartość patelni do gotujących się ziemniaków, wrzucamy poszatkowaną kapustę czerwoną i gotujemy ok 10 minut. Doprawiamy wędzoną papryką, octem jabłkowym, szczyptą cukru oraz chwilkę przesmażonym na oleju koncentratem pomidorowym. Dodajemy odcedzoną fasolkę z puszki. Mieszamy i gotujemy chwilkę. Podajemy z jogurtem, natką, koperkiem i grzankami z żytniego chleba na zakwasie.

Przepisy z tych kategorii

Szybkie ciasto jogurtowo-cytrynowe

Szybkie ciasto jogurtowo-cytry…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Shawarma z kurczaka z aromatycznym ryżem

Shawarma z kurczaka z aromatyc…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Zupa ze szparagami Braci Budnik
2

Zupa ze szparagami Braci Budni…

Beti Beti
kruche babeczki

Kokosowa botwinka

Kokosowa botwinka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Gofry na maślance
2

Gofry na maślance

Beti Beti
kruche babeczki

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Kolorowa fasolka szparagowa z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Zapiekana włoska kapusta
1

Zapiekana włoska kapusta

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z czerwonej kapusty
2

Sałatka z czerwonej kapusty

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gołąbki z ziemniakami i cukinią
1

Gołąbki z ziemniakami i cukini…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami
1

Orecchiette ze świeżymi pomido…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkowy dzień
2

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkow…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Gołąbki wegeteriańskie z kaszą z pieczarkami
1

Gołąbki wegeteriańskie z kaszą…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit