Zupa z czerwoną kapustą i burakami z octem jabłkowym z dymnym posmakiem


Zdjęcie - Zupa z czerwoną kapustą i burakami z octem jabłkowym z dymnym posmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Lubię zaglądać do szuflady lodówki tej z warzywami. Dziś znalazłam w niej buraka i czerwoną kapustę. Miałam puszkę fasoli i wyszła zupa pełna smaku zaprawiona koncentratem pomidorowy. Do tego posmak jabłkowego octu, odrobina jogurtu i grzanki z wypieczonego w domu chleba żytniego na zakwasie.


1/4 główki czerwonej kapusty
1 duży burak lub 2 małe
marchewka
cebula
3 ząbki czosnku
1 cm plaster selera
10 cm pora
2-3 ziemniaki
puszka fasoli
2-3 wędzone śliwki
liść laurowy
ziele angielskie 3 szt.
1 łyżeczka papryki wędzonej
sól i pieprz
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu jabłkowego
szczypta cukru
olej rzepakowy
lubczyk, natka i koperek



Warzywa obieramy, kapustę szatkujemy, buraki i seler tniemy w paseczki, marchewkę w pół talarki a ziemniaki i cebulę w kostkę. Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kilka gałązek lubczyku - zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy ziemniaki, sól. Gotujemy. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem i szklimy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy marchew, buraki oraz seler i por. Warzywa dusimy na średnim ogniu ok 10 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy zawartość patelni do gotujących się ziemniaków, wrzucamy poszatkowaną kapustę czerwoną i gotujemy ok 10 minut. Doprawiamy wędzoną papryką, octem jabłkowym, szczyptą cukru oraz chwilkę przesmażonym na oleju koncentratem pomidorowym. Dodajemy odcedzoną fasolkę z puszki. Mieszamy i gotujemy chwilkę. Podajemy z jogurtem, natką, koperkiem i grzankami z żytniego chleba na zakwasie.

Przepisy z tych kategorii

Zupa tajska z kurczakiem i warzywami
2

Zupa tajska z kurczakiem i war…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa z pieczonych pomidorów
1

Zupa z pieczonych pomidorów

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Salmorejo – hiszpański chłodnik pomidorowy
1

Salmorejo – hiszpański chłodni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
1

Zupa grzybowa ze świeżych grzy…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pomidorowa ze świeżych pomidorów
2

Pomidorowa ze świeżych pomidor…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zupa z cukinii z parmezanem
3

Zupa z cukinii z parmezanem

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Letnia zupa z kapustą
2

Letnia zupa z kapustą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Krem z pomidorów dojrzewających na słońcu
1

Krem z pomidorów dojrzewającyc…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chłodnik z młodych buraczków z garam masala

Chłodnik z młodych buraczków z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Żółta zupa pomidorowa

Żółta zupa pomidorowa

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa jarzynowa z kalafiorem i fasolką szparagową
2

Zupa jarzynowa z kalafiorem i…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i młodą kapustą

Zupa jarzynowa z fasolką szpar…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon