Zupa z cukinii i ziemniaków z serem
Czy mówiłam już, że cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw?;D Jest wyjątkowo wszechstronna i trudno wybrać jakiś sposób jej wykorzystania, który byłby najlepszy. Nadaje się m.in. do ciast, dżemów, placków, grillowania, zapiekania, na surowo i oczywiście do zup, jak np. tej, którą dzisiaj proponuję. Jest to krem z cukinii i ziemniaków z dodatkiem szczypiorku i sera - aromatyczny, bardzo smaczny i sycący. Idealny, by wykorzystać nadmiar cukinii, można w dodatku go zamrozić. Przepis pochodzi z niezastąpionego BBC Good Food i serdecznie go polecam.
Zupa z cukinii i ziemniaków z serem
- 2 duże ziemniaki (350g)
- 1 ekologiczna kostka rosołowa warzywna
- 3 cukinie (600g)
- mały pęczek szczypiorku
- kawałek ostrego sera (100g), starty
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i sporo pieprzu
1) Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i zalać w garnku wodą, by tylko je przykryła.
2) Dodać kostkę rosołową i gotować przez 5 minut.
3) Cukinie grubo pokroić, dodać do garnka i gotować kolejne 5 minut.
4) Szczypiorek posiekać, większość dodać do warzyw i gotować ostatnie 5 minut.
5) Zdjąć z ognia, zmiksować i dodać większość sera.
6) Dodać przyprawy i ew. dolać trochę gorącej wody, jeśli wolimy rzadszą konsystencję.
7) Podawać z resztą sera i szczypiorku oraz z chlebem.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 240 kcal