Zupa z cukinii i kalafiora z ziołowymi grzankami

Zupa, którą trzeba zrobić w sezonie na cukinię. Jeżeli masz cukinię z ogródka, nie musisz obierać skórki, skórka cukinii ma więcej cennych witamin, niż miąższ. Polecam ten gęsty i pożywny krem warzywny, podany z chrupiącymi grzankami ziołowymi, smakuje wybornie 🙂
Składniki na zupę z cukinii i kalafiora
- 2 mniejsze cukinie
- 1/2 małego kalafiora
- 4 małe ziemniaki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka śmietankowego serka topionego
- około 1,5 litra gorącej wody lub bulionu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka curry i 1łyżeczka tymianku
Grzanki czosnkowo – ziołowe
- kilka kromek bagietki
- łyżka drobno posiekanych ziół ( szczypiorek, koperek lub pietruszka )
- 2 ząbki czosnku
- oliwa lub masło
Jak zrobić zupę z cukinii i kalafiora z ziołowymi grzankami?
Cukinię, cebulę i ziemniaki obierz i pokrój na większą kostkę. Kalafiora podziel na różyczki, czosnek drobno posiekaj.
Na dnie garnka rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę i cukinię. Warzywa smaż mieszając, aż cukinia lekko zmięknie. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
Do garnka dolej około 1,5 litra gorącej wody lub bulionu, dorzuć ziemniaki, gotuj wszystko około 15 minut. Następnie dodaj tymianek, curry i kalafior, gotuj kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania, dodaj serek śmietankowy, pomieszaj i dopraw zupę do smaku wg. uznania.
Na koniec zmiksuj zupę na krem. Zupę na talerzu można posypać mieloną, ostrą papryką.
Grzanki delikatnie polej oliwą i posyp ziołami, daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kromki zapiekaj około 8 minut, aż staną się delikatnie rumiane. Gotowe grzanki, możesz natrzeć czosnkiem 🙂
Smacznego 🙂