Zupa z ciecierzycą, czosnkiem i świeżą bazylią
"Tylko osoba zupełnie nie znająca Hiszpanii może podejrzewać, że jest to kraj jednorodny i niezróżnicowany wewnętrznie. Chociaż przeciętnemu turyście kojarzy się z corridą, paellą i ognistym flamenco, tak naprawdę jest niezwykłą mieszanką kultur, krajobrazów, nastrojów i doznań. Im uważniej się przyglądamy, tym więcej fascynujących elementów możemy odkryć i tym ciekawsza wydaje się podróż przez wyżyny, góry i wybrzeża Hiszpanii"*.
Hiszpania zawsze była moim marzeniem, śniłam o niej, marzyłam, wyobrażałam sobie, że ją czuję, widzę, słyszę, chłonę... Moje marzenie się spełniło, byłam tam i było cudownie... Dziś wracam do niej dzięki podróży kulinarnej Ireny i Andrzeja. Przypominam sobie to co widzieliśmy, co jedliśmy, piliśmy, co czuliśmy chodząc po uliczkach Barcelony... ach... wspomnienia, cudowne wspomnienia:)
A dziś taka mała namiastka Hiszpanii - zupa z ciecierzycą, czosnkiem i świeżą bazylią. Wprawdzie w oryginale jest z miętą, ale z bazylią jest równie smaczna, polecam :)
*Źródło przepisu i tekstu powyżej "Podróże Kulinarne Kuchnia Hiszpańska, tradycje, smaki, potrawy" wydaw. Rzeczpospolita 2008
Składniki:
*2 łyżeczki oliwy
*2 średnie cebule posiekane
*8 szklanek (2l) bulionu z kurczaka
*2 łyżki octu z białego wina
*2 puszki (po 425g) ciecierzycy, odsączonej
*1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (nie miałam)
*5 ząbków czosnku, wyciśniętych
*2 duże pomidory (440g), pozbawione pestek i drobno pokrojone
*2 łyżki świeżej bazylii, posiekanej
Wykonanie:
Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, dodać cebulę, smażyć mieszając aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Wlać bulion z kurczaka i ocet winny. Doprowadzić do wrzenia. Dodać ciecierzycę i kmin rzymski, gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia 15 minut.
Dodać czosnek, pomidory, świeżą bazylię, podgrzewać bez przykrycia około 5 minut lub do chwili, aż pomidory będą miękkie.
Można podawać z grzankami.
Smacznego :)