Zupa z ciecierzycą, czosnkiem i świeżą bazylią

Zupa z ciecierzycą, czosnkiem i świeżą bazylią

Zdjęcie - Zupa z ciecierzycą, czosnkiem i świeżą bazylią  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

            "Tylko osoba zupełnie nie znająca Hiszpanii może podejrzewać, że jest to kraj jednorodny i niezróżnicowany wewnętrznie. Chociaż przeciętnemu turyście kojarzy się z corridą, paellą i ognistym flamenco, tak naprawdę jest niezwykłą mieszanką kultur, krajobrazów, nastrojów i doznań. Im uważniej się przyglądamy, tym więcej fascynujących elementów możemy odkryć i tym ciekawsza wydaje się podróż przez wyżyny, góry i wybrzeża Hiszpanii"*.   

Hiszpania zawsze była moim marzeniem, śniłam o niej, marzyłam, wyobrażałam sobie, że ją czuję, widzę, słyszę, chłonę... Moje marzenie się spełniło, byłam tam i było cudownie... Dziś wracam do niej dzięki podróży kulinarnej Ireny i Andrzeja. Przypominam sobie to co widzieliśmy, co jedliśmy, piliśmy, co czuliśmy chodząc po uliczkach Barcelony... ach... wspomnienia, cudowne wspomnienia:)

Zdjęcie - Zupa z ciecierzycą, czosnkiem i świeżą bazylią  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa z ciecierzycą, czosnkiem i świeżą bazylią  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A dziś taka mała namiastka Hiszpanii - zupa z ciecierzycą, czosnkiem i świeżą bazylią. Wprawdzie w oryginale jest z miętą, ale z bazylią jest równie smaczna, polecam :) 

*Źródło przepisu i tekstu powyżej "Podróże Kulinarne Kuchnia Hiszpańska, tradycje, smaki, potrawy" wydaw. Rzeczpospolita 2008

Zdjęcie - Zupa z ciecierzycą, czosnkiem i świeżą bazylią  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

*2 łyżeczki oliwy

*2 średnie cebule posiekane

*8 szklanek (2l) bulionu z kurczaka

*2 łyżki octu z białego wina

*2 puszki (po 425g) ciecierzycy, odsączonej

*1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (nie miałam)

*5 ząbków czosnku, wyciśniętych

*2 duże pomidory (440g), pozbawione pestek i drobno pokrojone

*2 łyżki świeżej bazylii, posiekanej

 

Wykonanie:

Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, dodać cebulę, smażyć mieszając aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Wlać bulion z kurczaka i ocet winny. Doprowadzić do wrzenia. Dodać ciecierzycę i kmin rzymski, gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia 15 minut.
Dodać czosnek, pomidory, świeżą bazylię, podgrzewać bez przykrycia około 5 minut lub do chwili, aż pomidory będą miękkie.
Można podawać z grzankami.
Smacznego :)

Zdjęcie - Zupa z ciecierzycą, czosnkiem i świeżą bazylią  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów