Zupa z botwiną, warzywami i anyżem

Zupa z botwiną, warzywami i anyżem

Staropolska zupa z młodymi buraczkami, warzywami korzeniowymi, i z dodatkiem aromatycznych przypraw. Młode ziemniaki, możesz ugotować osobno, możesz też wkroić je prosto do garnka z warzywami. Zupę, dodatkowo można wzbogacić w jajka gotowane na twardo. Zupa z botwiną jest bogata w składniki odżywcze, a dzięki błonnikowi dobrze wpływa na trawienie i samopoczucie. Polecam taką zupę w sezonie 🙂

Zdjęcie - Zupa z botwiną, warzywami i anyżem - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na zupę z botwiną, warzywami i anyżem:

  • około 2 litry wywaru np. na szyi indyka
  • 2 pęczki młodych buraków z łodyżkami i liśćmi
  • 2 młode marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 -5 sztuk młodych ziemniaków
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1 pełna łyżka cukru
  • gwiazdka anyżu ( opcjonalnie, ja bardzo lubię anyż w barszczu )
  • kilka liści laurowych, kilka nasion ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku
  • 100 ml słodkiej śmietanki ( opcjonalnie )
  • garść posiekanego koperku

Jak ugotować zupę z botwiną, warzywami i anyżem?

Warzywa obierz ze skórki. Ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i buraczki zetrzyj na grubych oczkach. Liście i łodyżki drobno posiekaj. Czosnek drobno pokrój.

Do gorącego wywaru daj ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, liścię laurowe i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem około 25 minut, na małym ogniu. Dodaj czosnek, buraczki, łodyżki, anyż, sok z cytryny i cukier, pomieszaj i gotuj kolejne 10 minut. Na koniec dorzuć liście buraczków, koperek i śmietankę dla złagodzenia smaku, gotuj jeszcze chwilę, dopraw do smaku wg. uznania.

Barszczyk z botwinką, można podać z jajkiem gotowanym na twardo 🙂

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Zupa z botwiną, warzywami i anyżem - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów