Zupa z borowików i ziemniaków
Zupa jest rewelacyjna. Można mlaskać, siorbać i stukać łychą w pusty talerz:)
Zupa z borowików i ziemniaków
40 dag borowików
1 cebula
4 ziemniaki
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
1 kostka rosołowa
1/2 szklanki śmietany 18%
4 łyżki masła
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na 3 łyżkach masła. Dodać borowiki. Dusić około 12 minut.
Do gara wlać wodę, wrzucić przesmażone borowiki z cebulą i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać przyprawy, doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania śmietanę wymieszać z odrobiną zupy i wlać do gara. Obsypać zieloną pietruszką.