Zupa z białych warzyw z płatkami migdałów według Katarzyny Bosackiej
Zupa ta pochodzi z książki "Bosacka po polsku". Jutro postaram się napisać recenzję książki, a dziś na zachętę zupa. Tak przeglądając książkę wpadła mi w oko. Oczywiście nie tylko ona, bo świetnych przepisów w książce jest dużo, ale miałam ochotę na zupę, więc poszła na pierwszy rzut. Zupa bardzo smaczna, a dodatek prażonych migdałów dodaje jej fajnego smaku. Pani Kasia do gotowania zup kremów nie dodaje rosołu, bo rosół to dodatkowe kalorie i ma dość intensywny smak, a lubi jak kremy warzywne smakują warzywami. Racja, ta smakuje warzywami i fakt, rosół zmienił by jej smak i była by dużo cięższa, a tak mamy świetny krem :-). Miłego dnia :-)
Składniki na 8 porcji:
- 2 duże ziemniaki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1/2 kalafiora
- 1 kalarepa
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% (ja dałam mniej)
- 1/2 szklanki płatków migdałów
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w ćwiartki, zalewamy wodą, by zakryć warzywa i gotujemy. Umyty kalafior oraz oczyszczone, obrane cebule i kalarepę kroimy w grubą kostkę. Na patelni na łyżce masła podsmażamy cebulę, która zdejmujemy, gdy się zezłoci. Dokładamy drugą łyżkę masła i wrzucamy kalafior (dobrze, żeby mocno się zarumienił, bo to doda zupie smaku), oraz pokrojoną kalarepę. Cebulę, kalafior i kalarepę dorzucamy do pozostałych gotujących się warzyw, dolewamy 2 szklanki wody. Gotujemy. Gdy składniki będą miękkie, miksujemy zupę na gładki krem. W międzyczasie na suchej patelni prażymy płatki migdałów. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wlewamy śmietankę, dokładnie mieszamy. Podajemy z prażonymi migdałami. Smacznego :-)