Zupa włoska z warzywami - Napiecyku
Bardzo lubię zupy w stylu włoskim z warzywami, zwłaszcza z zielonym groszkiem. Do takiej zupy, możesz dodać każde warzywo. Sprawdzą się młode ziemniaczki, kalafior, kalarepka, marchewka, seler naciowy. Możesz dodatkowo, wzbogacić ją smakiem pomidorów i czosnku. Gęsta, pożywna i smaczna zupa dla całej rodziny ?
Składniki na zupę z warzywami- 400 g groszku zielonego ( może być mrożony )
- 3 młode marchewki pokrojone na grubsze plasterki
- 5 młodych ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 3 łodygi selera naciowego pokrojone na plasterki
- 1 papryka pokrojona w kostkę
- 1 kalarepka pokrojona w kostkę
- 2 pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę ( mogą być pomidory z puszki )
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- około 2 litry bulionu ( u mnie bulion przygotowany na 1/4 porcji kurczaka )
- 2 liście laurowe / kilka ziaren ziela angielskiego / 2 łyżeczki suszonego majeranku
- związane gałązki lubczyku, selera i pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
Porcję kurczaka dokładnie umyłam, dodałam około 2 lity zimnej wody, garnek postawiłam na gaz. Po zagotowaniu, ściągam małym sitkiem tzw. szumowiny, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i związane gałązki lubczyku, selera i pietruszki. Zmniejszam ogień do minimum i gotuję całość około 40 minut.
Na patelni rozgrzałam dwie łyżki oliwy, dodałam pokrojone pomidory, paprykę i czosnek. Całość chwilę smażyłam, cały czas mieszając.
Z zupy usuwam zielone gałązki i wyrzucam. Dodaję ziemniaki, kalarepkę, seler naciowy, marchewkę, wszystko gotuję około 20 minut. Dodaję zawartość patelni, majeranek i groszek, wszystko gotuję kolejne 10 – 15 minut.
Na koniec doprawiam zupę do smaku ? Na talerzu, można posypać zupę świeżymi ziołami.
Smacznego ?
Uwagi – mięso można wyciągnąć wcześniej, podzielić na mniejsze kawałki, lub poszarpać i dodać do zupy.