Zupa tajska z kurczakiem i warzywami
Dziś mam dla Was przepis na pyszną i prostą w wykonaniu zupę tajską, na którą przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku. Pełna warzywa, aromatyczna, może nieco zbyt ostra, bo dodałam ciut za dużo pasty curry, smakowała nam bardzo. Polecam wielbicielom mleczka kokosowego, i nie tylko ?
Składniki:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- cebula
- nieduża czerwona papryka
- 150 g pieczarek
- pół puszki kukurydzy
- 250 ml mleka kokosowego
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego (ja dałam więcej, ok. 40 g)
- 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
- szczypiorek
- sok z limonki
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w małą kostkę. Dodać ją do podsmażonej na oleju pasty curry. Smażyć razem ok. 3 minut. Po tym czasie dodać posiekaną cebulę oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę. Smażyć ok. 2 minut, po czym wlać gorący bulion i całość zagotować.
W międzyczasie makaron zalać zimną wodą i odstawić na 10-15 minut do namoczenia.
Po ok 10-15 minutach do zupy dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, kukurydzę oraz pokrojony na mniejsze części, odcedzony makaron. Razem gotować całość przez ok. 5 minut. Dodać mleczko kokosowe oraz sos rybny. Całość dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia. Doprawić sokiem z limonki oraz posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego ?