Zupa tajska z kurczakiem i warzywami

Rozgrzewająca, aromatyczna zupa tajska z kurczakiem, warzywami i mleczkiem kokosowym. To jedna z najpopularniejszych azjatyckich zup. Jest prosta, szybka i doskonale smakuje w zimny pochmurny dzień :).

6
Kalorie330
kcalSkładniki- Wywar :
1 litr wody
10 cm imbiru
15 liści kaffir
1 trawa cytrynowa
- Składniki :
2 małe pojedyncze piersi z kurczaka
1 mała cebula
1 marchewka
150 g małych pieczarek
1 czerwona papryka
4 łyżki kukurydzy z puszki
300 ml mleczka kokosowego
2 łyżeczki żółtej pasty curry
1 łyżeczka zielonej pasty curry
2 łyżki sosu rybnego
5 łyżek sosu sojowego
5 liści kaffir
1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
- Dodatkowo :
150 g makaronu ryżowego
kolendra/natka pietruszki
limonka
- Do małego garnka wlać 1 litr wody, dodać pokrojony na mniejsze kawałki imbir, liście kaffir. Łodygę trawy cytrynowej przekroić na pół, trzonkiem noża lekko rozgnieść twardszą część, wrzucić do garnka. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut.
- Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, zalać 2 łyżkami sosu sojowego, wymieszać, Cebulę i marchew obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plastry. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją na mniejsze kawałki. Makaron ryżowy przygotować wedle informacji zawartej na opakowaniu.
- W większym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę, smażyć przez 2 minuty, następnie dodać pasty curry, smażyć razem przez pół minuty często mieszając. Dodać kurczaka, smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Następnie do garnka wrzucić marchewkę i pieczarki, smażyć przez kolejne 2 minuty. Zalać gotowym wywarem. Wlać sos rybny i 3 łyżki sosu sojowego. Dodać 5 liści kaffir. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dodać paprykę i kukurydzę, gotować kolejne 3-4 minuty. Mleczko kokosowe wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać do garnka. Dokładnie wymieszać, ściągnąć z palnika. Zupę podawać z makaronem ryżowym, posypaną kolendrą lub natką pietruszki. Można skropić sokiem z limonki do smaku.