Zupa serowa z brokułami i szpinakiem

Zupa serowa z brokułami i szpinakiem
Prosta i zdrowa zupa – krem z cebulką, brokułami i szpinakiem. Do bulionu dodaję podsmażoną cebulkę ze szpinakiem i brokułem, oraz rozpuszczony ser, wszystko miksuję, a na koniec dodaję różyczki brokułów. Zupę przygotujemy w 30 minut. Można wykorzystać świeże, lub mrożone warzywa. Osoby, które nie lubią szpinaku, z powodzeniem mogą zastąpić go porem. Bardzo polecam ?

Zdjęcie - Zupa serowa z brokułami i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 1 litr bulionu ( u mnie na szyi indyka )
  • 1 brokuł pokrojony na różyczki
  • 3 kulki zamrożonego szpinaku
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 200 g naturalnego serka camembert
  • 100 g słodkiej śmietanki ( opcjonalnie )
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki klarowanego masła
W dużym rondlu rozpuszczam masło, dodaję cebulę i czosnek. Kiedy warzywa odparują wodę, dodaję brokuły. Brokuły obsmażam mieszając, około 1 minuty ( kilka różyczek odkładam na talerzyk ). Do warzyw dodaję szpinak i dolewam szklankę gorącego bulionu. Następnie dodaję ser, pokrojony na małe kawałki. Całość zostawiam pod przykryciem, do czasu, kiedy ser się rozpuści. Zawartość patelni dokładnie miksuję na krem, dodaję resztę bulionu i bazylię. Warzywny krem doprawiam do smaku, można zabielić śmietaną. Na talerzu dekoruję różyczkami brokułów i wiórkami skórki cytryny ? Smacznego )

Zdjęcie - Zupa serowa z brokułami i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa serowa z brokułami i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów