Zupa rybna po tajsku

Zupa rybna po tajsku

Zdjęcie - Zupa rybna po tajsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupę rybną dla nas zawsze przygotowuje mój tata. Kiedy więc pada propozycja jej uwarzenia - chętnie ją przygarniamy:-) Wrzucam przepis na ten specjał, bo niejednokrotnie Ci, co mieli okazję spróbować, prosili o recepturę. Oto i ona:-)
Zdjęcie - Zupa rybna po tajsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: bulion rybny:

  • głowy, skóry z ryby i ości (zamrożone lub ze świeżych ryb)
  • włoszczyzna (por, seler, marchewki i pietruszka),
  • sól,

zupa:

  • 2 litry bulionu rybnego lub warzywnego,
  • 1 kg mięsa ryb (najczęściej dorsz i łosoś),
  • marchewki z bulionu,
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego (150 g),
  • 2 cebule,
  • 2- 3 ząbki czosnku.
  • oliwa z oliwek,
  • 1 ostra papryczka chili,
  • 2-3 cm świeżego imbiru,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • sól, pieprz,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:
Najczęściej kiedy kupujemy całe ryby tata filetuje je i zabiera pozostałości do bulionu rybnego. Z warzyw i resztek rybnych ugotować bulion, przecedzić, kawałki mięsa pooddzielać od ości. Odłożyć też marchewkę. Na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i imbir pokrojone w drobną kosteczkę. Dorzucić posiekana papryczkę chili. Podlać sosem sojowym i rybnym. Mięso ryb pokroić w kostkę, posypać pieprzem i solą oraz skropić sokiem z cytryny. Zalać warzywa z patelni bulionem. Pogotować chwilkę, wrzucić pocięty makaron ryżowy. Po kilku minutach wrzucić kawałki ryb, to mięso wcześniej oddzielone od ości i marchewkę z bulionu pokrojoną w słupki. Gotować wszystko kilka minut aż ryby dojdą do siebie. Doprawić cytryną, sosem sojowym, sosem rybnym i pieprzem. Można udekorować kolendrą lub natką pietruszki.

Kategorie przepisów