Zupa porowo-pieczarkowa z pulpecikami

Zupa porowo-pieczarkowa z pulpecikami
Prawo Murphy’ego dotyczące osiedlowych sklepików (wyłączając te, w których zakupy robi pan Prezes K. :P) jest takie, że im bardziej czegoś potrzebujesz, tym większe jest prawdopodobieństwo, że akurat tego dnia w tym akurat momencie tego czegoś nie będzie. Do dzisiejszej zupy potrzebowałam mielonego mięsa, pieczarek i bułkę do grzanek (por czekał na swój los grzecznie w lodówce). Oczywiście dziwnym trafem w sklepie było wszystko prócz tych trzech rzeczy i w efekcie krótki wypad na zakupy zamienił się w dłuższą podróż autobusem do innego, większego sklepu. Mogłam oczywiście zrobić na obiad coś innego, ale po prostu uparłam się na TĘ zupę. I dobrze zrobiłam! Okazała się przepyszna, a zachwytom rodzinki nie było końca. Już otrzymałam polecenie, że muszę robić ją częściej ;)
Przepis znalazłam u ilonaw26. Poniżej podaję go z moimi niewielkimi zmianami.

Zdjęcie - Zupa porowo-pieczarkowa z pulpecikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ZUPA POROWO-PIECZARKOWA Z PULPECIKAMI
400g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego),
5 szklanek bulionu drobiowego,
1 duży por,
200g pieczarek,
1 kostka serka topionego (100g),
1 jajko,
1 mała cebula,
1 łyżeczka oleju,
2 łyżki masła,
sól, pieprz,
zioła prowansalskie,
zielona cebulka do posypania.

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na łyżeczce oleju na złoty kolor. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać cebulkę, wbić jajko, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyrobić ręką, aż składniki się połączą. Wilgotnymi dłońmi formować małe pulpeciki i kłaść je na zmoczonej desce do krojenia. W garnku zagotować bulion i gotować klopsiki 10-12 minut. Następnie wyjąć je łyżką cedzakową i odstawić na bok.
Pora i pieczarki oczyścić. Pora posiekać, a pieczarki pokroić w cienkie półplasterki. Razem poddusić na maśle, aż pieczarki puszczą sok, który następnie odparuje.
Z gotującego się bulionu, w którym wcześniej gotowały się pulpeciki, odlać szklankę. Rozpuścić w niej serek topiony (ja miksuję go w tym bulionie blenderem, żeby nie było żadnych farfocli). Do reszty bulionu w garnku dodać pora i pieczarki i gotować jeszcze 10 minut. Następnie wlać rozpuszczony serek, dodać klopsiki i ponownie zagotować, ewentualnie doprawiając do smaku. Posypać zieloną cebulką. Gotowe :)

Do zupy można podać dodatkowo grzanki czosnkowe – wówczas takie danie wystarczy na cały obiad :)

Zdjęcie - Zupa porowo-pieczarkowa z pulpecikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów