Zupa pomidorowo-dyniowa
Smaczna, delikatna zupa pomidorowo-dyniowa, przygotowana z dodatkiem pieczonej dyni hokkaido i pieczonego czosnku. To idealny przepis dla wszystkich, którzy nie przepadają za czystą, słodką zupą dyniową. Tutaj słodki smak dyni równoważy kwasowość pomidorów. Zupę podaję z prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki, jeśli lubicie można też dodać łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany.
PRZEPIS NA ZUPĘ POMIDOROWO-DYNIOWĄ
(4 porcje)
Składniki :
1 l passaty pomidorowej
600 g dyni hokkaido
500 ml wywaru warzywnego
3 duże ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Dodatkowo :
pestki dyni
natka pietruszki
Jak zrobić zupę pomidorowo-dyniową :
Dynię pokroić na 3 mniejsze kawałki. Ułożyć razem z czosnkiem (powinien pozostać w łupinie) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni. Czosnek wyciągnąć po 10 minutach (powinien zmięknąć), a dynię piec przez około 25 minut. Wyciągnąć, łyżką wydłubać miąższ dyni, czosnek obrać z łupin. W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić dynię z czosnkiem, smażyć na małym ogniu przez 1-2 minuty, następnie dodać słodką i ostrą paprykę. Wlać passatę pomidorową i bulion. Dodać cukier, szczyptę soli i pieprzu. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Ściągnąć z palnika, zblendować. Posmakować i w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Nalać do miseczek, posypać uprażonymi pestkami dyni i udekorować natką pietruszki.