Zupa pomidorowa z nutą ziołową
Składniki:
- 0,5 litra przecieru pomidorowego (domowego albo passaty pomidorowej z kartonu lub butelki)
- 4-5 ziaren czarnego pieprzu
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 gałązki natki pietruszki
- 2-3 gałązki bazylii do dekoracji
- 2 średnie marchewki
- 1-2 liście laurowe
- 1 pietruszka
- 1 średnia cebula
- 1 udko kurczaka
- ¼ selera (10 dag)
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, kroimy na większe kawałki, wkładamy do garnka. Dodajemy opłukane udko kurczaka, gałązki natki pietruszki oraz przyprawy. Zalewamy wodą, tak aby składniki były przykryte. Gotujemy przez 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
Krok 2
Gdy składniki zupy będą miękkie, zdejmujemy z garnka pokrywkę. Do gotującej się zupy wlewamy przecier pomidorowy. Możemy zamiast przecieru dodać mały słoiczek koncentratu pomidorowego. Zupę zagotowujemy, mieszając.
Krok 3
Pomidorową gotujemy jeszcze na małym ogniu przez 10 minut. Odstawiamy z ognia. Wyjmujemy z zupy łyżką cedzakową kawałki warzyw i kurczaka, które można wykorzystać do sałatki. Zupę doprawiamy do smaku olejem Kujawskim z pomidorami, bazylią i czosnkiem. Podajemy z makaronem, udekorowaną listkami bazylii.
Ilość porcji: 4
Cas przygotowania: 1 godz.