Zupa pomidorowa - baza do zupy na zimę

Zupa pomidorowa - baza do zupy na zimę

Zdjęcie - Zupa pomidorowa - baza do zupy na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBaza do zupy pomidorowej.

Baza do zupy pomidorowej

Pachnąca, gęsta baza do zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów, z marchewką, selerem, czosnkiem, papryką i ziołami. Po otwarciu podgrzewamy i gotowe! Bazę możemy rozrzedzić wywarem lub wodą i podać z makaronem albo ryżem. Świetnie nadaje się także jako podstawa sosu do makaronu.

 

Składniki:

 

  • 20 dużych, dojrzałych i mięsistych pomidorów
  • 2 duże, obrane i starte na tarce do jarzyn marchewki
  • mały korzeń selera pokrojony w kostkę
  • 1 korzeń pietruszki, obrany i starty na tarce do jarzyn
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych
  • 2 niewielkie czerwone papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
  • sól do smaku
  • bazylia i tymianek (według uznania)


Krok 1.

  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wyciąć zieloną szypułkę i pokroić na kawałki.
  • Do garnka z grubym dnem włożyć wszystkie warzywa i zioła, podlać odrobiną wody - gotować na niewielkim ogniu bez przykrycia, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie, a sos zgęstnieje. Zmiksować blenderem na gładki krem. Spróbować sosu i w razie potrzeby doprawić do smaku. Gorąca bazę pomidorową przelać do wyparzonych słoików bądź butelek, zakręcić i zapasteryzować 20 minut.


Oto kilka innych przetworów na domowe przetwory, które mogą Ci się spodobać:

  • Ogórki konserwowe przepis
  • Tajski sos chili
  • Ogórki w musztardzie tatarskie
  • Ogórki kanapkowe z curry
  • Buraczki na zimę z czosnkiem i cebulą
  • Ogórki krokodylki
  • Kapusta czerwona do słoików na zimę
  • Marynowana fasolka szparagowa
  • Marynowane młode buraczki
  • Ogórki w musztardzie z miodem

Więcej przepisów na domowe przetwory na zimę znajdziesz tutaj>>>

Mam nadzieję, że przepis na bazę do zupy pomidorowej spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

Kategorie przepisów