Zupa pomidorowa - baza do zupy na zimę
Baza do zupy pomidorowej.
Baza do zupy pomidorowej
Pachnąca, gęsta baza do zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów, z marchewką, selerem, czosnkiem, papryką i ziołami. Po otwarciu podgrzewamy i gotowe! Bazę możemy rozrzedzić wywarem lub wodą i podać z makaronem albo ryżem. Świetnie nadaje się także jako podstawa sosu do makaronu.
Składniki:
- 20 dużych, dojrzałych i mięsistych pomidorów
- 2 duże, obrane i starte na tarce do jarzyn marchewki
- mały korzeń selera pokrojony w kostkę
- 1 korzeń pietruszki, obrany i starty na tarce do jarzyn
- 5 ząbków czosnku, posiekanych
- 2 niewielkie czerwone papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
- sól do smaku
- bazylia i tymianek (według uznania)
Krok 1.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wyciąć zieloną szypułkę i pokroić na kawałki.
- Do garnka z grubym dnem włożyć wszystkie warzywa i zioła, podlać odrobiną wody - gotować na niewielkim ogniu bez przykrycia, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie, a sos zgęstnieje. Zmiksować blenderem na gładki krem. Spróbować sosu i w razie potrzeby doprawić do smaku. Gorąca bazę pomidorową przelać do wyparzonych słoików bądź butelek, zakręcić i zapasteryzować 20 minut.
Oto kilka innych przetworów na domowe przetwory, które mogą Ci się spodobać:
- Ogórki konserwowe przepis
- Tajski sos chili
- Ogórki w musztardzie tatarskie
- Ogórki kanapkowe z curry
- Buraczki na zimę z czosnkiem i cebulą
- Ogórki krokodylki
- Kapusta czerwona do słoików na zimę
- Marynowana fasolka szparagowa
- Marynowane młode buraczki
- Ogórki w musztardzie z miodem
Więcej przepisów na domowe przetwory na zimę znajdziesz tutaj>>>
Mam nadzieję, że przepis na bazę do zupy pomidorowej spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!