Zupa marchewkowa z imbirem i pieczoną ciecierzycą

Zdjęcie - Zupa marchewkowa z imbirem i pieczoną ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa marchewkowa z imbirem i pieczoną ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa marchewkowa z imbirem i pieczoną ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa marchewkowa z imbirem i pieczoną ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa marchewkowa z imbirem i pieczoną ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 500 g marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka oleju Kujawski z pestek dyni tłoczonego na zimno do skropienia
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka posiekanego drobno świeżego imbiru
  • ½ papryczki chili
  • sól i pieprz do smaku
  • pieczona ciecierzyca do posypania
  • Pieczona ciecierzyca:
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (waga po osączeniu)
  • 2 łyżeczki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka curry w proszku
Przygotowanie

Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy. 


W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę Kujawskiego. 


Wrzucamy marchew, cebulę, czosnek i chili. Smażymy 5 minut. Wlewamy gorący bulion. Gotujemy ok. 20 minut lub dłużej do miękkości marchewki. 


Zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.


Ciecierzycę osuszamy papierowym ręcznikiem. Polewamy Kujawskim i mieszamy z curry. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Przekładamy na nią ciecierzycę. Pieczemy w temp. 160ºC około 30-40 minut. W trakcie pieczenia należy kilka razy przemieszać ciecierzycę.


Gorącą zupę nalewamy na talerze. 

Posypujemy ciecierzycą i pestkami dyni. Skrapiamy Kujawskim z pestek dyni.



Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Przepisy z tych kategorii

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Potrawka z fasolką i warzywami
1

Potrawka z fasolką i warzywami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kapuśniak z soczewicą
2

Kapuśniak z soczewicą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

A’la Strogonow
1

A’la Strogonow

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kakao z piankami
3

Kakao z piankami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chili con carne
1

Chili con carne

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
1

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym

Surówka z młodej kapusty z sos…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kokosowa botwinka

Kokosowa botwinka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Kolorowa fasolka szparagowa z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Grzanka ze szparagami, mozzarellą i szynką parmeńską
1

Grzanka ze szparagami, mozzare…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pieczone gołąbki z młodej kapusty
1

Pieczone gołąbki z młodej kapu…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy