Zupa kurkowa

Zupa kurkowa
Zdjęcie - Zupa kurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Czasami wystarczy kilka świeżych, kolorowych składników... Zdjęcie - Zupa kurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa kurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami ...i potrawa broni się sama :) Składniki: ok. 30 dag świeżych kurek* 1 średni por 2-3 ziemniaki mała marchewka mała pietruszka 1 ząbek czosnku 2 liscie laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz, domowa przyprawa grzybowa** 1 łyżka oleju 1 łyżeczka masła garść posiekanej natki pietruszki i ok. 1 łyżeczki drobniutko posiekanego lubczyku szklanka mleka 2 łyżki mascarpone Sposób przygotowania: Grzyby obrać i, jeśli to konieczne, umyć na sicie pod bieżącą wodą*** i zostawić, aby obeschły. Następnie większe grzyby pokroić, a mniejsze zostawić w całości. Warzywa obrać, umyć i pokroić. Marchewkę i pietruszkę w krążki, ziemniaki i por w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojony por i czosnek, i smażyć na niewielkim ogniu, aż troche zmiękną. Dodać grzyby i smażyć wszystko przez kilka minut, uwazając, żeby ich nie zrumienić. Na koniec oprószyć zawartość patelni mąką (ok. 1 łyżeczki), wymieszać, wlać pół szklanki wody, zagotowac i odstawić. Do garnka wlać ok. 1.5 litra zimnej wody, dodać przyprawy, pokrojone warzywa i trochę soli. Gotować do chwili, aż warzywa zmiękną. Wtedy można zupę krótko zmiksować (dosłownie 2-3 razy nacisąć włącznik ręcznego malaksera; można też użyc tłuczka do ziemniaków) i dodać do garnka zawartość patelni. Dodać mleko wymieszane z mascarpone i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać masło, posiekaną natkę, lubczyk, świeżo mielony pieprz, przyprawę grzybową i ewentualnie pół małego ząbka czosnku, przeciśniętego przez praskę (dla amatorów mocniejszych wrażeń). Smacznego :) * Poza sezonem grzyby moga być mrożone. ** O mojej domowej przyprawie grzybowej będzie jeden z kolejnych postów. *** Nie jestem zwolenniczką mycia grzybów, ale jeśli są bardzo zapiaszczone, po prostu trzeba to zrobić. Przepis dodaje do akcji: Na grzyby!

Kategorie przepisów