Zupa kremowa z porem i pietruszką

Zupa kremowa z porem i pietruszką
Rozgrzewająca, smaczna  i zdrowa zupa z pora i pietruszki, delikatnie doprawiona kurkumą. W zupie znalazły się również takie warzywa jak ziemniaki, cebula i czosnek. Smaczna na obiad i na gorący poczęstunek dla gości. Chętnie zajadana przez dzieci, smakuje zwłaszcza podana z kulkami ptysiowymi lub z chrupiącymi grzankami ?

Zdjęcie - Zupa kremowa z porem i pietruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1, 5 litra – 2 l. bulionu ( u mnie na szyi indyka )
  • 3 małe pory ( tylko jasna i jasnozielona część )
  • 2 mniejsze pietruszki pokrojone w kostkę
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 ziemniaki pokrojone z kostkę
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 150 g czystego serka topionego lub słodkiej śmietanki
  • masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Na dużej patelni rozgrzewam masło, dodaję por pokrojony w talarki, cebulę, czosnek i pietruszkę. Wszystko smażę mieszając do czasu, kiedy por odparuje wodę. Patelnię można przykryć pokrywką i chwilę poddusić warzywa. Do gotującego wywaru, dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuję około 5 minut. Następnie dodaję podsmażone warzywa z patelni. Wszystko gotuję kolejne 15 minut. Dodaję suszone zioła i przyprawy. Gotową zupę miksuję na krem, na koniec dodaję serek pokrojony na kawałki i podgrzewam mieszając, do czasu, kiedy ser się rozpuści. Zupę podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego ?

Zdjęcie - Zupa kremowa z porem i pietruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa kremowa z porem i pietruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów