Zupa krem z zielonego groszku z miętą
Główkując nad wymyśleniem kolejnego obiadu spacerowałam po naszej pięknej działce. Zbliżając się do grządek, przyglądałam się bogactwu warzyw i owoców jakie wyrosły w tym roku. Wśród gąszczu warzyw, pomiędzy jarmużem a zasianymi przez ptaki słonecznikami wyrósł zielony groszek. Te słodkie, okrągłe kuleczki wyskakujące ze strączka podsunęły mi pomysł na obiad. Będzie to zupa krem z aromatyczną miętą.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 3 szklanki groszku,
- 3 małe marchewki,
- kilka liści selera i pora,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- kalarepka,
- 2 gałązki mięty,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- pieprz i sól,
- 2 łyżki śmietany
W garnku podsmaż pokrojoną w grubsze plasterki cebulę. Dodaj umytą, pokrojoną marchewkę i kalarepę. Po 5 min zalej warzywa litrem przegotowanej wody. Dodaj groszek. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Dodaj umyte, oderwane od gałązki listki mięty. Całość zblęduj na gładki krem. Dopraw solą i pierzem, Gotuj zupę przez 5 min. Jeśli nie będzie gęsta dodaj 1,5 łyżki śmietany zmieszanej z 2 łyżkami wody.
Możesz podawać z grzankami ziołowymi.