Zupa krem z soczewicy czerwonej
Zupa z soczewicy.
Zupa krem z soczewicy
Ta szybka i łatwa zupa krem z soczewicy, z marchewką, ziemniakami i mlekiem kokosowym jest tak smaczna i sycąca - ale także zdrowa! Zupa jest bogata w smaku, kremowa i aromatyczna. Doskonale nadaje się na szybki i lekki obiad lub kolację.
- zupa z soczewicy jest kremowa, gęsta, sycąca i odżywcza
- smakuje wyśmienicie z nutką kminku, który pięknie współgra z soczewicą
- przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu
Krem z soczewicy
Krem z soczewicy można z powodzeniem przechowywać pod przykryciem, w lodówce do około 4 dni. Jeżeli zupa wydaje się być bardzo gęsta, można ją trochę rozrzedzić dodatkową wodą lub bulionem.
Zupa krem z soczewicy czerwonej - składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania zupy:
- 2 starte ząbki czosnku
- 1 mała, posiekana czerwona cebula
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1/2 - 1 posiekana papryczka chili bez nasionek
- masło klarowane
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w niewielką kostkę
- około 250ml czerwonej soczewicy
- po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i kolendry
- około 1,2 litra bulionu jarzynowego lub z kurczaka
- mleko kokosowe lub śmietanka 30% do zaprawienia zupy
- sól, pieprz, mielona czerwona papryka i sok z cytryny do smaku
Jak przygotować zupę krem z soczewicy
Oto wypróbowany i łatwy przepis na zupę krem z soczewicy, którą przygotujesz w mniej niż 30 minut:
Krok 1.
- W garnku na zupę rozgrzać około 2 łyżki masła klarowanego, dodać cebulę, czosnek, imbir, kurkumę, chili i pastę curry - dusić wszystko razem około 2 minuty, cały czas mieszając.
- Gdy przyprawy będą już ładnie pachnieć, a cebulka zmięknie dodać ziemniaki, marchewkę, soczewicę, mielony kminek i kolendrę, jeszcze przez chwilę wszystko razem przesmażyć i wlać gorący bulion. Zupę gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie, następnie zmiksować na gładki krem. Jeżeli zupa z soczewicy będzie z byt gęsta, można ją trochę rozrzedzić dodatkową wodą lub bulionem. Na koniec zupę zaprawić mlekiem kokosowym lub śmietanką 30%, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką czerwoną i sokiem cytrynowym. Można posypać posiekanymi, świeżymi ziołami.
Mam nadzieję, że przepis na zupę z czerwonej soczewicy spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj:)