Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych

Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych
Zima cały czas jest z nami i nie odpuszcza. Dlatego rozgrzewające i sycące zupy nadal na topie. Dziś proponuję Wam przepis na zupę z naszych polskich warzyw korzeniowych. Szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna.
Warzywa do zupy upiec możecie dzień wcześniej. Proponuję podwoić proporcje, bo na pewno zechcecie zjeść nieco warzyw od razu. Do dobra propozycja na kolację. Podajcie takie warzywa z dipem jogurtowo-czosnkowym. Resztę zostawcie, by na drugi dzień móc przygotować pyszną zupę.

Do przygotowania mojej zupy wykorzystałam: marchew, selera i pietruszkę. Śmiało możecie dodać też inne warzywa, takie jak pasternak, topinambur, ziemniaki, a także - bataty czy skorzonerę.

Dlaczego warto sięgać po warzywa korzeniowe ?

Zima to idealna pora, by jak najczęściej sięgać po warzywa korzeniowe. Odstawmy w ten czas na bok wszelkie nowalijki, pomidory, ogórki i inne warzywa importowane. Nie musimy z nich rezygnować całkowicie, ale ograniczmy ich spożycie do minimum. Częściej jedzmy za to warzywa korzeniowe. Teraz trwa sezon na te warzywa. Rodzime warzywa, nie importowane wnoszą do naszej diety ogrom witamin i składników odżywczych. Wyciągnijmy więc rękę po nasze polskie plony i cieszmy się ich smakiem. A pomidory zjedzmy latem, kiedy to smakują i pachną o niebo lepiej niż teraz.



Zdjęcie - Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Składniki:
  • 1/2 bulwy selera
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • około l wody
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz




Wykonanie:

Warzywa korzeniowe obrać i pokroić w kawałki. Cebulę obrać i przeciąć na ćwiartki. Ząbków czosnku nie obierać ze skóry. Wszystkie warzywa ułożyć na blasze, skropić oliwą z oliwek i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 40 minut – aż warzywa dobrze się upieką i lekko zarumienią.

Upieczone warzywa przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą i gotować przez 20 minut.
Następnie z zupy wyłowić przyprawy i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać posypaną natką pietruszki lub kolendry.


Zdjęcie - Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów