Zupa krem z kalafiora z serem lazur

Zupa krem z kalafiora z serem lazur
Zdjęcie - Zupa krem z kalafiora z serem lazur - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kalafior
  • 100 g sera pleśniowego typu lazur
  • 1 litr bulionu
  • 1 nieduża cebula
  • sok z cytryny
  • garść kiełków (groszku, brokuła, rzodkiewki)
  • kilka plastrów boczku wędzonego
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • 1 łyżka oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • sól, pieprz
  • czarnuszka
Przygotowanie

Kalafior umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Kalafior wrzucić do garnka, dodać cebulkę, zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać potarty ser i mieszać aż się rozpuści.


Całość lekko ostudzić, dodać majeranek i zmiksować w blenderze. Dodać olej lniany oraz doprawić solą i pieprzem.


Boczek podgrzać w piekarniku aż się lekko zarumieni, a następnie ścisnąć go pomiędzy dwoma deskami kuchennymi owinięty w papierowy ręcznik.


Zupę podawać posypaną kiełkami, z chrupkami z boczku.

Kategorie przepisów