Zupa krem z dyni z zieloną soczewicą
Zupa dyniowa z soczewicą.
Gęsta i kremowa zupa z dyni z soczewicą, marchewką i podsmażoną cebulą. Zupa dyniowa doprawiona kurkumą, curry, czosnkiem, kuminem, kolendrą i sokiem z limonki. Najprostsza zupa krem z dyni - doskonała z podsmażonym boczkiem, prażonymi orzechami lub grzankami . Zupa jest prosta do zrobienia i smakuje niesamowicie.
Przepis na zupę z dyni
Ten PRZEPIS NA ZUPĘ Z DYNI jest niezwykle łatwy do wykonania i tani. Zupa z dyni jest bardzo wszechstronna i może być gotowania na wiele różnych sposobów. W połączeniu z opcjonalnymi składnikami: ziołami, przyprawami i innymi warzywami zupa dyniowa jest zdrowa, pożywna, pełna witamin i minerałów.
- najprostszy przepis na krem z dyni
- kremowa śmietana lub mleczko kokosowe doda zupie dodatkowego smaku
- gęsta i kremowa konsystencja pochodzi z dyni, soczewicy, marchewki i ziemniaków
- zamiast śmietany można dodać odrobinę masła
- Zupa z dyni z mlekiem kokosowym>>>
- Zupa dyniowa z curry>>>
- Domowa zupa tajska z kurczakiem i makaronem>>>
- Zupa z soczewicy zielonej>>>
- Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach>>>
- Kremowa zupa pomidorowa z tortellini>>>
Jak zrobić najlepszą zupę z dyni
Dzięki temu przepisowi ugotowanie pysznej zupy dyniowej będzie naprawdę proste. Każda odmiana jadalnej dyni sprawdzi się tutaj dobrze - możesz więc użyć swojej ulubionej odmiany :) Wszystkie składniki na zupę gotujemy do miękkości, blendujemy i gotowe! W przypadku wegańskiej zupy dyniowej, bulion z kurczaka można zastąpić jarzynowym, pominąć masło i nie dodawać śmietany.
Gęsta i kremowa, pikantna i słodka zupa z dyni - jest łatwa do zrobienia, zdrowa i genialnie się przechowuje. I uwielbiam ten niesamowity kolor!
Zupa z dyni przepis
Oto przepis, składniki i przygotowanie zupy z dyni krok po kroku.
Składniki:
- 1 kg miąższu z dyni, bez pestek, pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka soczewicy, namoczyć przez kilka godzin przed gotowaniem
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 posiekana cebula
- 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 marchewka pokrojona w plasterki
- 1 duży ziemniak, pokrojony w kostkę
- po 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonego kuminu i mielonej kolendry
- około 1,5 litra dowolnego bulionu
- sól, pieprz i sok z limonki do smaku
- 2 łyżki masła
Przepis:
Krok 1.
- W garnku rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i czosnek, poddusić, a następnie dodać czerwoną pastę curry, pokrojoną dynię, osączoną z wody soczewicę, marchewkę, ziemniaki i przyprawy - chwilę wszystko razem poddusić.
- Do garnka wlać bulion - gotować na niedużym ogniu do momentu, aż soczewica będzie miękka (gotowanie namoczonej wcześniej soczewicy zajmuje niewiele czasu).
- Zupę z dyni zblendować na gładki krem, doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem i sokiem z limonki lub cytryny. W razie konieczności rozrzedzić niewielką ilością gorącego rosołu.
Gotową zupę dyniową możemy posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Doskonale smakuje z czosnkowymi grzankami, chrupiącym boczkiem lub zaprawiona śmietaną albo mleczkiem kokosowym. Dla miłośników łagodniejszych potraw można przygotować zupę bez dodatku pasty curry, kuminu lub kolendry.
Gładka, pikantna i kremowa dyniowa, to pyszna zupa, która świetnie nadaje się na każda porę roku. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj!
Miłego gotowania!
Zupa dyniowa.