Zupa krem z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym
Zupa krem z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym to prosty przepis na rozgrzewające, aromatyczne danie idealne na jesienne i zimowe dni. Połączenie słodyczy dyni z ostrością imbiru oraz delikatnym mleczkiem kokosowym tworzy wyjątkowo aksamitny i pełen smaku krem, który zachwyca już po pierwszej łyżce. To lekka, zdrowa i sycąca zupa, którą przygotujesz szybko i bez skomplikowanych składników!

Zupa krem z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym — prosty przepis
Porcje 6
Kalorie 195 kcal
Składniki na zupę krem z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym:
-
800 g dyni hokkaido (waga po obraniu i wypestkowaniu)
-
300 g ziemniaków (waga po obraniu)
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 l wywaru warzywnego
-
300 ml mleczka kokosowego
-
2 łyżki oliwy
-
2 łyżeczki imbiru
-
¼ łyżeczki ostrej papryki
-
sól
- Dodatkowo :
-
mleczko kokosowe
-
pestki dyni
-
płatki chili
Jak przygotować zupę krem z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym?
- Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry.
- Dynię obrać, wypestkować i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Bulion podgrzać.
- W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać imbir, ostrą paprykę, szczyptę soli, smażyć przez chwilę, następnie dodać dynię i ziemniaki, zalać bulionem. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15 minut (do miękkości warzyw). Wlać mleczko kokosowe, ponownie zagotować i ściągnąć z palnika.
- Zblendować, w razie potrzeby doprawić do smaku imbirem i solą.