Zupa krem z dyni z gorgonzolą i orzechami włoskimi
Pomarańczowy przepis na zdrowie ? To oczywiście hit jesieni -dynia. Zdrowa,pyszna,niskokaloryczna.Każdy,kto myśli o własnym zdrowiu powinien włączyć z jej udziałem jak najwiecej dań do swojej diety.Teraz jest najlepszy dyniowy czas.Dynia jest najsmaczniejsza ,a i wybór mamy ogromny. Zupa krem obok pieczonej dyni z piekarnika to najprostszy sposób na jesienne delicje dyniowe.Zmiksowana dynia ma wspaniałą jedwabistą konsystencje,a dodatek gorgonzoli nadaje kremowi bardzo wyrazistego ,lekko ostrego smaku.Przyjemną chrupką strukturę stanowi dodatek orzechów włoskich.
Dzisiejsza zupa krem powstała z dyni Butternut.Ta śmieszna dynia w kształcie gruszki to druga moja ulubiona obok Hokkaido.Ma smaczny,słodko-orzechowy miąższ i bardzo małe gniazdo nasienne,także niewiele jej odpada po obraniu.Ta odmiana wymaga co prawda obierania ze skóry,ale skórka jest cieniutka i nie nastręcza wiele trudności przy obieraniu,bo
można to uczynić zwykłym obierakiem do warzyw.
Składniki na 4-6 porcji:
połówka dyni Butternut
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 cm świeżego imbiru
sól,pieprz
gałka muszkatałowa-opcjonalnie
1 łyżka masła ghee
700-800 ml bulionu warzywnego
ser gorgonzola
garstka orzechów włoskich
Wykonanie:
- dynię,obrać,pozbawić gniazda nasiennego ,pokroić w kostkę
- obrać cebulę ,czosnek i imbir
- w garnku,w którym gotujesz zupę rozpuścić łyżkę masła ghee i zeszklić cebulę.Dołożyć posiekany czosnek,imbir pokrojony w plasterki i pokrojoną w kostkę dynię.Mocno podpiec
- całość zalać bulionem i gotować do miękkości około 15-20minut
- na suchej patelni bez tłuszczu,cały czas mieszając podprażyć kilka minut orzechy włoskie.Orzechy przestudzić i posiekać
- miekką dynie zmiksować,rozlać do miseczek.Dodać pokruszony ser gorgonzola i posypać orzechami włoskimi
- pokruszony ser bardzo łatwo rozpuści się w gorącej zupie.Istnieje też inna opcja podania kremu z gorgonzolą.W małym garnuszku podgrzać 2-3 łyżki śmietany kremówki,dodać pokruszony ser,mieszając do rozpuszenia,nastepnie dodać do zupy