Zupa krem z cukinii z prażonymi pestkami dyni
Cały mój ogródek obrodził w przepiękne, duże cukinie.
Zjadam je w formie racuszków, jako dodatek do makaronu, albo tez w postaci zup.
Dziś mam dla Was przepis na przepyszną zupę – krem z cukinii z dodatkiem ziemniaków oraz prażonych pestek dyni, które nadają zupie jeszcze lepszy smak i fajny aromat.
Zupę robi się niezwykle szybko i jest bardzo sycąca.
Fajny pomysł na szybki obiad w tę końcówkę lata.
Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowała!
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
* duże ziemniaki – 2 szt
* średniej wielkości cukinia – 1 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek – 1 ząbek
* natka pietruszki – 1 pęczek
* masło – 1 łyżka
* sól
* pieprz
* świeży tymianek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, przesmażamy.
Wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, a po ok. 5 minutach pokrojoną cukinię ( razem ze skórką ).
Chwilę przesmażamy, zalewamy ok.750 ml ( do litra ) ciepłej wody ( lub warzywnego bulionu ), wrzucamy tymianek oraz posiekaną natkę pietruszki i gotujemy przez ok. 20-25 minut.
Po ugotowaniu miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!