Zupa - krem z białych warzyw z chrzanem

Zupa - krem z białych warzyw z chrzanem

Naprawdę smaczna zupa z białych warzyw, z dodatkiem chrzanu. Jest prosta w przygotowaniu – smażona cebula, chrzan i czosnek znacząco podkręcają smak. Ilość warzyw, podałam orientacyjnie, możesz zwiększać lub zwiększać ilość ulubionych składników. Zupę – krem podaj z grzankami, groszkiem ptysiowym lub solo.

Wypróbuj koniecznie ten przepis, sprawdzi się nie tylko na święta 🙂

Zdjęcie - Zupa - krem z białych warzyw z chrzanem - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na zupę z białych warzyw z chrzanem
  • 2 litry bulionu lub wody
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 mniejsze cebule pokrojone w piórka
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • ćwiartka małego selera pokrojonego w kostkę
  • 1 por ( jasna część ) pokrojony na plasterki
  • 3 liście laurowe / kilka ziaren ziela angielskiego
  • pełna łyżka naturalnego, tartego  chrzanu
  • łyżka serka topionego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub oliwa

Na dnie garnka, rozgrzej 3 łyżki oleju lub oliwy. Dodaj cebulę, por, czosnek, pietruszkę i seler. Warzywa smaż mieszając do czasu, kiedy cebula i por lekko się zarumienią i odparują wodę.

Dolej bulion lub wodę, dorzuć ziemniaki. Dodaj również liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko gotuj do czasu, kiedy warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj serek topiony i chrzan, ponownie gotuj do czasu, kiedy ser się rozpuści.

Wyciąg z zupy liście laurowe, dopraw do smaku wg. uznania i zmiksuj zupę na krem. Zupę – krem z białych warzyw, podaj z oliwą, grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Zupa - krem z białych warzyw z chrzanem - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów