Zupa krem marchwiowo-pomarańczowa

Zupa krem marchwiowo-pomarańczowa
Zdjęcie - Zupa krem marchwiowo-pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 duży ziemniak
  • 1 pomarańcza
  • 4 duże marchewki
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • mały kawałek papryczki chili
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pestek dyni tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka oleju Kujawski do smażenia
  • sól
Przygotowanie

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Kawałek papryczki chili pokroić w plasterki. Wszystko wrzucić na rozgrzany olej na patelni i smażyć przez kilka minut. 


Marchewki i ziemniak obrać, pokroić na małe kawałki i gotować w bulionie do miękkości. Pod koniec gotowania dorzucić obraną i pokrojoną w kawałki pomarańczę oraz cebulę, czosnek i papryczkę.


Zupę przestudzić, a następnie zmiksować w blenderze. Chleb tostowy pokroić w kostkę i wysuszyć na gorącej patelni bez oleju. Zupę podawać z grzankami, polaną olejem z pestek dyni.

Kategorie przepisów