Zupa krem brokułowo - szpinakowa

Zupa krem brokułowo - szpinakowa
Zdjęcie - Zupa krem brokułowo - szpinakowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sezon na zielone już się rozpoczął z czego ogromnie się cieszę. Szpinak majowy pojawił się na bazarze, młode pokrzywy zerwane czekają na swoją kolej, szparagi pochłaniamy niemal codziennie:-) Może pogoda nas nie rozpieszcza, ale to okres na który czekamy z utęsknieniem. Sezonowe warzywa pobudzają nasze podniebienia i cieszmy się tym czasem, bo szybko mija:-) Dziś wykorzystałam ukochany szpinak do zupy. Z brokułem doskonale się uzupełnia dając intensywnie zielony kolor. Tego mi było trzeba:-)
Zdjęcie - Zupa krem brokułowo - szpinakowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
  • 1 ziemniak,
  • 1 mały brokuł,
  • 1 cebula,
  • 1/2 kg świeżego szpinaku (poza sezonem można użyć 250 g mrożonego),
  • 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1 łyżka masła,
  • sok z cytryny do doprawienia,
  • sól, biały pieprz,
  • uprażone pestki dyni i/lub słonecznika,
  • kiełki,
  • ser pleśniowy.
Przygotowanie:
Ziemniaka obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Na maśle poddusić cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodać szpinak. Brokuła pokroić na małe kawałki. Dodać do szpinaku. Zalać bulionem. Dorzucić ziemniaka. Całość gotować 10-15 min. Zblendować zupę. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Jeśli jest za gęsta dolać wody lub bulionu. Serwować z prażonymi pestkami, kiełkami i kawałkami sera.
Zdjęcie - Zupa krem brokułowo - szpinakowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów