Zupa klopsowa - tradycje kulinarne Pomorza i Kujaw
Ta oto prosta w wykonaniu zupa wpisuje się w tradycje kuchni kujawsko-pomorskiej. Jest potrawą charakterystyczną szczególnie dla regionu brodnickiego. W wielu domach przygotowywana z mięsa wieprzowego i drobiowego z ziemniakami, jako jednogarnkowe danie obiadowe. Tradycyjnie pulpety gotowane były na wodzie wraz z liściem laurowym i zielem angielskim a ziemniaki osobno. Następnie ziemniaki wykładano na talerze i polewano zupą z klopsami. Obecnie często zupa gotowana jest na wywarze z warzyw i razem z ziemniakami. Osobiście bardziej mi smakuje wersja współczesna i taką polecam.
Ilość porcji - 4
Czas wykonania – 40 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa drobiowego
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1700 ml wywaru warzywnego
- 6 ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżeczki mąki
- 3 łyżki śmietany (18%)
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku lub pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- do garnka z wywarem dodajemy płaską łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu, liście laurowe oraz ziele angielskie, całość gotujemy,
- w tym czasie przygotowujemy mięso jak na klopsy, dodajemy jajko, bułkę tartą, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy, następnie formujemy niewielkie pulpety,
- do wrzącego wywaru wrzucamy pulpety, od momentu jak wypłyną gotujemy około 10 min.
- obieramy ziemniaki, płuczemy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy,
- całość gotujemy aż ziemniaki zmiękną,
- na koniec dodajemy sok z cytryny i zaciągamy zupę, czyli do śmietany dodajemy mąkę, mieszamy żeby nie było grudek i wlewamy do zupy, zagotowujemy i zestawiamy z ognia
- dodajemy koperek i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Podobne przepisy:
Wiosenna jarzynowa z pulpetami
Kapuśniak z młodej kapusty z grzybami