Zupa jarzynowa z łososiem
Pyszna zupka z dużą ilością cukinii, z fasolką szparagową, kukurydzą, ziemniakiem oraz łososiem. Lekka, a pożywna.
Jak widzicie nie jest to taka typowa jarzynówka. Nie ma tutaj marchewki, czy kalafiora, jest za to duża ilość cukinii. Zabrakło jedynie czegoś zielonego do posypania – natki lub dymki 😉
Przepis zaadoptowany z niezawodnej Kwestii Smaku.
- 1,5 – 2 litry bulionu
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1 większy ziemniak
- około 150-200 g żółtej fasolki szparagowej
- 70 g kukurydzy
- 300-400 g świeżego łososia
- 1/2 szkl. słodkiej śmietanki 30%
- mielona papryka słodka i ostra
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w kostkę.
Cukinię kroimy w grubszą kostkę.
Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę.
Fasolkę szparagową oczyszczamy, odkrawamy oba końce, kroimy na pół.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Z łososia zdejmujemy skórę. Kroimy w kostkę.
Cebulę szklimy na maśle, w garnku o grubym dnie. Następnie dodajemy cukinię (uwaga! jeśli lubisz twardsze kawałki cukinii, możesz część odłożyć i dodać na sam koniec gotowania zupy), chwilę smażymy, po czym podlewamy całość ciepłym bulionem. Gdy bulion się zagotuje, dodajemy pokrojonego ziemniaka oraz fasolkę szparagową i kukurydzę. Doprawiamy do smaku mieloną papryką, kurkumą, oregano oraz solą i pieprzem. Gotujemy na niedużym ogniu, aż do miękkości warzyw. Wlewamy śmietankę. Gdy zupa ponownie się zagotuje, dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i gotujemy jeszcze przez około 1-2 minuty (łosoś szybko dochodzi w gorącej zupie).
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym