Zupa jarzynowa z kluseczkami

Zupa jarzynowa z kluseczkami
Zdjęcie - Zupa jarzynowa z kluseczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 garści jarmużu
  • cukinia
  • 2 marchewki
  • ¼ główki kalafiora
  • cebula dymka
  • 1litr bulionu lub wywaru warzywnego
  • ½ szklanki mąki
  • sól lub sos sojowy
  • pieprz, gałka muszkatołowa
  • kawałek masła do smażenia
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno
Przygotowanie

Warzywa umyć, pokroić na kawałki i lekko usmażyć na maśle na patelni. Wrzucić do bulionu i gotować na małym ogniu około ½ godz. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową, solą lub sosem sojowym. 


Mąkę zalać wrzątkiem i zagnieść w gęste ciasto. Uformować na ręku małe kluseczki i ugotować je w zupie. Po ugotowaniu dodać olej słonecznikowy. 


Zupę można podawać z tartym parmezanem i świeżą natką pietruszki.

Kategorie przepisów