Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Mamy jesień. Zimno w uszy, wiatr wieje, kasztany spadają z drzew i bębnią o samochody zaparkowane w pobliżu. Dzieciaki chowają brązowe kulki w kieszenie kurtek, spodni. Będą robiły kasztanowe ludziki. Na rozgrzewkę jemy grzybową zupę.

Zdjęcie - Zupa grzybowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa grzybowa

1/2 kg świeżych grzybów (kurki, prawdziwki)

1,5 l wywaru warzywnego

50 g suszonych podgrzybków namoczonych przez noc w zimnej wodzie (w 1/2l)

50 g masła

90 ml oliwy

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

15 ml oleju truflowego

natka pietruszki

Swieże grzyby po oczyszczeniu gotujemy w wywarze przez 15 minut, aż stracą gorycz. Odcedzamy, nie wylewając wywaru, kroimy w paseczki. Namoczone suszone grzyby także odcedzamy zachowując płyn i kroimy w paseczki. Mieszamy ze świeżymi.

W garnku rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy. Wkładamy grzyby i dusimy przez ok. 10 minut. Dodajemy czosnek, wywar, płyn z moczenia grzybów. Doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut. Przed podaniem skrapiamy olejem truflowym i posypujemy natką.

Do zupy pasuje domowy, razowy makaron. Gotujemy go oddzielnie.  

* źródło - wrześniowy numer "Kuchni"

Kategorie przepisów