Zupa groszkowa z miętą i bazylią

Też chcę przyłączyć się do zabawy w zielone. :-))) Ugotowałam więc zupę groszkową, jest pyszna i aromatyczna. Wiosna na talerzu, zapach łąki, wspomnienie ciepłych dni. Zupa - marzenie. No, może ta prawdziwa wiosna wreszcie przyjdzie?? 

Przepis zaczerpnęłam z bloga Bei. Tym różni się od znanego mi dotąd, że zupa poza warzywami zawiera pokaźną ilość liści bazylii i mięty i to jest dopiero niebo w gębie.

Zdjęcie - Zupa groszkowa z miętą i bazylią  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa groszkowa z miętą i bazylią (2 duże porcje i nie chce być więcej)

2 łyżki oliwy z oliwek

1 mała cebula

400 g mrożonego groszku

600 ml wody

pół pęczka mięty (doniczki); same listki

1 pęczek bazylii (cała bazylia doniczkowa); same listki

1 łyżeczka soli

szczypta cukru

Cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam na podgrzanej oliwie, w wysokim garnku. Następnie dodałam groszek, wodę, zioła, sól, cukier i gotowałam od zawrzenia przez 20 minut.

Po przestudzeniu zmiksowałam zupę.

* źródło - blog Bei

Zdjęcie - Zupa groszkowa z miętą i bazylią  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy