Zupa fasolowa z rozmarynem

Zupa fasolowa z rozmarynem
Zdjęcie - Zupa fasolowa z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 50 ml oleju Kujawskiego LEN + ROZMARYN tłoczonego na zimno
  • 400 g ugotowanej białej fasoli (lub z puszki)
  • 250 g ziemniaków
  • 75 g korzenia pietruszki
  • 75 g pora
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1-2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz biały
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g chleba
Zdjęcie - Zupa fasolowa z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Chleb natrzyj czosnkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220ºC, żeby upiec grzanki.

Zdjęcie - Zupa fasolowa z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Do wrzącego bulionu wrzuć pokrojone ziemniaki, pora i pietruszkę. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, potem gotuj przez około 20 minut lub do chwili, gdy warzywa zmiękną. Na 5 minut przed końcem gotowania, wyjmij przyprawy i wsyp fasolę.

Zdjęcie - Zupa fasolowa z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku. Rozlej do talerzy. Każdą porcję polej 1-2 łyżkami oleju Kujawskiego Len + Rozmaryn tłoczonego na zimno. Podawaj z grzankami.

Zdjęcie - Zupa fasolowa z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Okazja: obiad

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Zupa fasolowa z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów