Zupa dahl

Zupa dahl

Zerwałam kartkę z kalendarza, na której znalazłam dziś napis "Nie odmawiaj sobie przyjemności". Postanowiłam sobie wziąć to zdanie do serca i .... poszłam na bardzo długi spacer z psem. :-)

... Nie ominęłam jednak dziś kuchni szerokim łukiem. Szybko zrobiłam rozgrzewającą, aromatyczną indyjską zupę. Nie dostalam nigdzie chlebka naan, ani kolendry, podałam ją więc z grissini i z bazylią. :-)

Zdjęcie - Zupa dahl  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa dahl

olej roślinny

2 zabki czosnku

1 cebula

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka przyprawy garam masala

1 łyżka zmielonego kminku

1/4 łyżeczki chilli

3 puszki pomidorów bez skórki

175 g czerwonej soczewicy

sok z połowy cytryny

600 ml wywaru z jarzyn

300 ml mleka kokosowego

sól i pieprz

posiekana kolendra

chleb naan, do podania, ciepły

W dużym garnku rozgrzewam tłuszcz i przesmażam na nim posiekany czosnek i cebulę. Dodaję przyprawy i duszę przez 30 sekund.

Dodaję pomidory, soczewicę, sok z cytryny, mleko kokosowe i bulion. Podgrzewam. Gotuję przez 25 minut.

Doprawiam solą i pieprzem.

Posypuję kolendrą i podaję ( najlepiej by było ;-)) z podgrzanym chlebkiem naan.

Zupa na piątkę. :-)

* Źródło - "Kuchnia wegetariańska" Jenny Stacey, wyd. Parragon

Zdjęcie - Zupa dahl  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów